Un nou scandal în Ucraina: slujbe de pomenire pentru alegători vii

Functionarii ucraineni care se ocupa de contabilizarea victimelor Holodomorului – Marea Foamete (1932-1933) care a facut intre 3 si 10 milioane de victime ucrainene, dar nestiindu-se precis cifra exacta – au inclus pe listele mortilor si oameni astazi inca in viata, ca in cazul locuitorilor satului Andriasevka, pentru care s-au facut si slujbe de pomenire, relateaza joi (27 august 2009) pe site-ul sau internet postul de televiziune rus Vesti-24.

Falsul a iesit la iveala absolut intâmplator, comenteaza televiziunea citata, in contextul in care Rusia contesta catalogarea foametei din anii 30 ai secolului trecut, orchestrata – potrivit istoricilor – de dictatorul sovietic I.V.Stalin, drept genocid impotriva poporului ucrainean, insistând ca foametea a fost provocata de colectivizarea fortata a regimului din epoca si a afectat mai multe grupuri etnice din Uniunea Sovietica.

Astfel, bibliotecara din satul Andriasevka si-a descoperit propriul nume trecut pe lista victimelor Holodomorului in volumul editat recent de o comisie subordonata presedintelui Viktor Iuscenklo – “Cartea victimelor Holodomorului” – pe care il primise la biblioteca.

În volum sunt enumerate si slujbele de pomenire oficiate in ultimii ani in memoria celor “ucisi prin infometare”.
Cercetând mai atent lista, ea a descoperit si numele altor consateni.

Poate ca episodul ar fi fost dat uitarii daca locuitorii din acest sat nu ar fi extrem de superstitiosi. În popor se spune ca celui care i se oficiaza slujba de pomenire va muri in curând.

Un barbat din Andreiasevka, de numai 46 de ani, s-a stins din viata acum câteva saptamâni, la scurt timp dupa ce si-a descoperit numele pe aceasta lista.

De o boala ereditara, sustin medicii, nu din cauza ca i s-au facut slujbe de inmormântare fiind inca in viata, dupa cum pretind localnicii infricosati, care au sesizat presa.

Localnicii vii, unii chiar tineri, din Andreiasevka au ajuns pe lista victimelor Holodomorului dintr-o eroare, nu se stie daca cu premeditare sau nu, a sefei administratiei locale.

Ea nu s-a obosit sa cerceteze arhivele, ci a luat si a trimis la comisia de pe lânga presedintia ucraineana, care se ocupa de problema Holodomorului, listele cu alegatorii din sat.

Aceasta noua gafa loveste puternic in imaginea presedintelui Viktor Iuscenko, care si-a facut un titlu de glorie din a obtine recunoasterea pe plan international a Holodomorului ca genocid impotriva poporului ucrainean, mai ales ca insasi comunitatea istoricilor din Ucraina este divizata in aceasta problema, comenteaza postul de televiziune citat.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.