EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Uniunea Europeană nu este solidară cu emigranţii ilegali

0

Suedia, care asigura presedintia Uniunii Europene (UE), are 4 luni pentru a reusi acolo unde multe alte tari europene au esuat: adoptarea unei politici europene credibile in fata unui aflux de refugiati care nu inceteaza sa soseasca pe Mediterana, relateaza cotidianul francez Le Figaro.

Drama umana a refugiatilor, marcata recent de inecarea mai multor zeci de emigranti clandestini eritreeni in largul insulei italiene Lampedusa, se adauga la situatia defavorabila actuala.

Criza economica, cresterea somajului si virarea spre dreapta a opiniilor europene nu indeamna deloc la deschidere si seninatate fata de dezbaterea asupra imigratiei.

Stockholmul si comisarul francez pentru Justitie, Jacques Barrot, au hotarât totusi sa propuna, in septembrie, un pas inainte in privinta a doua capitole cheie a acestui dosar deosebit de dificil.

Mai intâi, reinstalarea in restul Europei – prin bunavointa fiecarei capitale – a unei parti din refugiatii clandestini sositi in sudul Italiei, in Grecia, Spania, Cipru si Malta.

Pâna acum, numai Franta si-a intredeschis portile. Presedintia suedeza considera ca trebuie sa se puna in aplicare o politica de azil “mai eficienta”.
Dreptul european nu impune decât niste norme minimale de protectie.

Stockholmul doreste sa inceapa o armonizare a legilor nationale in privinta imigrarii, ceea ce ar fi urmarea logica a liberei circulatii in spatiul Schengen.
Anul trecut, aproximativ 70.000 de persoane au traversat Marea Mediterana sperând sa forteze usa UE.

Pentru moment, impasul centrelor de primire din Sud si refuzul Nordului de a “imparti povara” refugiatilor arunca o lumina nefavorabila asupra Europei, dupa angajamentele sale in ceea ce priveste Guantanamo.

Înaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU a cerut luni inchiderea imediata a unui centru de pe insula greceasca Lesbos, plin de barbati, femei si copii.
Alte centre de primire din Italia, Cipru si Malta fac deseori obiectul criticilor ONG-urilor.

“Nu putem continua sa tratam oamenii astfel!”, a spus un inalt oficial european.
Aflate in prima linie in fata vaselor pline cu oameni veniti din Africa si Orientul-Mijlociu, tarile mediteraneene ale UE au acuzat in repetate rânduri lipsa de solidaritate a restului Europei.

“Auzim cuvinte frumoase, dar Europa nu ne-a spus inca ce sa facem când un val de emigranti se abate pe coastele noastre”, spune Franco Frattini, seful diplomatiei italiene si predecesorul lui Jacques Barrot la Bruxelles.

Frustrata, Roma isi asuma riscul atitudinii reprobatoare internationale si trimite emigrantii clandestini peste Mediterana, fara niciun fel de procedura. Italia este destinatia aleasa de jumatate din numarul emigrantilor ilegali.

Textele europene in vigoare favorizeaza chiar ele afluxul de emigranti clandestini si regretabila separare a europenilor. Pentru a solicita statutul de refugiat, trebuie sa ajungi fizic in UE.

În lipsa unei vize, cel mai adesea refuzata, ramâne varianta intrarii ilegale. Asa se explica afluxul pe partea maritima a UE.
Dupa ce imigrantul a ajuns pe tarm, dreptul de azil nu-i este recunoscut decât de tara care i-a acordat protectie.

Rezultatul: chiar cu statut regularizat, imigrantii ramân cantonati in Sud. Pentru ei, ca si pentru domeniul drepturilor lor, Europa nu este decât un labirint fara iesire, se incheie articolul din Le Figaro.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.