EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

1.503 solicitări pentru programul “Prima casă”

0

Premierul Emil Boc a declarat vineri (28 august 2009) dupa intâlnirea cu presedintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Saramet, ca pentru programul “Prima casa” se depun, zilnic, 150-160 de cereri, fiind inregistrate pâna acum 1.503 de astfel de solicitari.

El a mentionat ca a convenit cu conducerea Fondului de Garantare sa gaseasca solutii pentru scurtarea procedurilor de solutionare a cererilor, la 5 zile.

“Si eu am primit plângeri ca dureaza foarte mult procedurilor la programul “Prima casa”. (…) Sunt proceduri care presupun schimbul de documente intre Fond si banca, intre banca si Fond.

Sunt 8 zile care se pierd doar cu curieratul intre Fond si banca la care se mai adauga si procedurile de la banca.
Am promisiunea domnului presedinte ca termenul de analiza se va scurta cu cel putin 5 zile si ca oamenii trebuie sa stie ca lucrurile se vor rezolva”, a spus primul-ministru.

Emil Boc a afirmat ca din cele 1.503 cereri depuse pâna in prezent pentru achizitionarea unei case au fost solutionate 1.263.
Seful Executivului a spus ca se cauta solutii pentru a incuraja constructia de la 0 a caselor, existând doar 100 de astfel de solicitari pâna in prezent.

“Vrem sa incurajam, in cadrul programului, componenta aceasta care vizeaza constructia de la zero a caselor care are un efect masiv de multiplicare in economie.

Deocamdata, si constructorii, si cetatenii au o reticenta sa intre intr-un asemenea program datorita faptului ca avansul se da practic dupa ce lucrarea este facuta.
Vrem sa pastram o parte din garantiile de stat pentru acest program pe componenta caselor construite de la 0”, a afirmat primul-ministru.

Presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, Aurel Saramet, a precizat ca va avea o discutie cu bancile care finanteaza programul privitor la durata procedurilor, dar si la corectitudinea contractelor incheiate cu clientii.

“Urmeaza sa ne intâlnim, saptamâna viitoare, cu bancile pentru a armoniza procedurile. Azi am gasit o solutie de a reduce cu patru-cinci zile procesul si actionam in sensul renuntarii la anumite etape.

Identificam in continuare anumite anomalii care pun in pericol contractul in evolutia viitoare, pe 10-15 ani, si atunci scopul nostru este sa protejam banul public si sa protejam cetateanul”, a spus Aurel Saramet.

El a afirmat ca persoanele care vor sa-si protejeze propriile interese trebuie sa inteleaga ca procedurile trebuie respectate si ca atunci “când semneaza precontractul cu vânzatorul sa nu-si ia acel termen de o luna astazi uzual, pentru ca vor fi tensiuni si de o parte, si de alta”.

“Solicit cetateanului ca acel antecontract de vânzare sa aiba cel putin 45-50 de zile marja si atunci va avea certitudinea ca se va realiza”, a subliniat Aurel Saramet.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.