EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Bande de hoaţe minore din ţări est-europene au împânzit metroul parizian

0

În aceasta vara, bande de hoate minore provenind din tari est-europene, mai ales din România si Serbia, care fura din buzunare, in mijloacele de transport in comun, au devenit un adevarat cosmar indeosebi pentru calatorii metroului parizian si o veritabila durere de cap pentru politie, scrie cotidianul francez Le Figaro in editia sa de vineri (28 august 2009).

Nu se tem de nimeni, nici chiar de politisti, noteaza sursa citata, care prezinta modus operandi al acestor tinere. “Soseste metroul in statia Richelieu-Drouot.

Trei adolescente bine imbracate, cu tricouri la moda, parul strâns in coada de cal si rucsac, asemeni unor scolari cuminti, o imping pe o turista in geam. Una o loveste usor cu piciorul in spate.

Femeia se intoarce, iar celelalte doua fete ii fura lucrurile din geanta. Când se anunta inchiderea usilor, cele 3 sar pe peron, dând peste oameni, fara sa le pese de strigatul “Prindeti-le!” al câtorva calatori care au inteles ce se intâmpla.

Hoatele de buzunare au actionat din nou”, scrie Le Figaro. Au facut ravagii in capitala franceza si sute de victime. Lucrurile au fost semnalate si prefectului de Politie, Michel Gaudin. “Aceste tinere sunt un adevarat cosmar, explica un politist.

Am numarat cam o 100, venite din taberele de români si sârbi care s-au instalat in 3 cartiere.” Fura mai ales pe liniile turistice ale metroului, 1 si 4”, adauga el. Politiei nu ii este greu sa le prinda.

“Dificultatea, spune un ofiter de Politie parizian, consta in faptul ca sunt minore si se opun oricarei forme de identificare odata ce au fost duse la sectie.”
“Înainte, precizeaza alt politist, in materie de hoti de buzunare, ne confruntam cu adulti de 30-40 de ani, profesionisti care puteau fi prinsi greu, dar care nu opuneau rezistenta odata ce erau prinsi”.

Afacerea se complica acum. Hoatele ii musca, ii zgârie pe agenti in sectiile de Politie si ii scuipa in fata. Apartinând retelelor care le-au format, pretind ca n-au mai mult de 12 sau 15 ani, stiind foarte bine ca de la 13 ani pot fi retinute si, de la 16, legea devine mai aspra.

Ascunzându-si fetele pentru a nu fi fotografiate de Serviciul de Identitate Judiciara, refuza si luarea de amprente, lucru care se pedepseste cu un an de inchisoare.
“Oricum nu le pasa”, spune un anchetator. Se poate macar cunoaste vârsta lor?

“Se zbat sa scape de examenul radiologic al oaselor care ar putea trada vârsta. Nu riscam sa le rupem vreo mâna ca sa le linistim!”, adauga politistul, care aminteste ca interventia trebuie sa fie proportionala cu riscurile.

Din cauza ca nu le poate identifica, Parchetul se vede constrâns sa ordone punerea lor in libertate. “În 7 sau 8 ore”, spune, dezamagit, un functionar.
Acest lucru le face sa creada mai tare ca nu pot fi pedepsite.

“Si totusi, le cunoastem foarte bine din vedere pentru ca ne intâlnim cu ele de multe ori”, afirma un politist parizian. Prefectura de Politie pariziana considera ca este necesara o actiune judiciara in plan international.

Pentru moment, hoatele pot fi retinute câteva ore la comisariatele de Politie pentru lipsa biletelor de transport. Înseamna doar câteva ore de pauza pentru viitoarele lor victime, se incheie articolul din Le Figaro.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.