EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Copaci artificiali impotriva incalzirii climatice

0

Oamenii de stiinta sustin ca 100.000 de copaci artificiali ar fi de ajuns pentru a capta emisiile de CO2 din Marea Britanie.

Potrivit unui raport stiintific, solutia in vederea reducerii dioxidului de carbon prezent in aer ar putea trece prin “copaci” fabricati de om, scrie cotidianul francez Le Figaro, in editia sa de vineri (28 august 2009).

Într-un raport al Institutului britanic de mecanica avansata (IMechE), oamenii de stiinta preconizeaza “plantarea” unor copaci artificiali in scopul limitarii emisiilor de gaz cu efect de sera.

În prezent, in stadiul de “prototipuri foarte avansate”, aceste masini ar realiza un mecanism relativ simplu. Ele ar capta cu ajutorul unui filtru dioxidul de carbon, care, odata retras ar putea fi stocat dupa aceea pe fundul oceanelor, unde densitatea sa mai mare decât cea a apei i-ar permite sa ramâna blocat.

Numai 5% din gazul captat ar servi la alimentarea masinii.
Inventatorul acestui proiect, profesorul Klaus Lackner de la Universitatea Columbia, afirma ca un singur copac sintetic ar face sa dispara mult mai mult dioxid de carbon decât un copac vegetal.

Potrivit estimarilor, cantitatea de CO2 eliminata ar fi de 90.000 de tone pe an, adica echivalentul emisiilor degajate de peste 20.000 de autovehicule. Conform raportului elaborat de IMechE, 100 000 de copaci artificiali ar fi de ajuns pentru a capta in intregime emisiile provenite de la locuinte, din transport si din industriile usoare ale Marii Britanii.

Copacii ar putea fi asezati in apropiere de rezervele de gaz sau de câmpurile petrolifere pentru a utiliza retelele de circulatie a gazului existente, precum si la marginea arterelor rutiere pentru a usura capturarea CO2 provenit din trafic.

Un film documentar realizat de BBC in 2007 ajuta la mai buna intelegere a mecanismului copacilor artificiali. Actiunile impotriva incalzirii climatice datorate gazului carbonic vizeaza doua categorii: prima consta in reducerea emisiilor de CO2, iar cea de-a doua in limitarea cantitatii de CO2 emis.

Noua stiinta care isi propune sa lupte impotriva schimbarii climatice, geoingineria, face parte din a doua categorie.

Prin urmare, ea nu trebuie sa fie considerata ca o “solutie miracol”, ci trebuie sa se inscrie ca un complement ideal in eforturile desfasurate pe intreaga planeta impotriva producerii de dioxid de carbon si contra efectelor sale, opineaza autorii studiului.

Marea necunoscuta consta, evident, in vointa pe care o vor manifesta guvernele de a investi in astfel de proiecte. Caci contrar câmpurilor eoliene de exemplu, investitia in astfel de copaci artificiali ar reprezenta o pierdere economica neta cu un “singur” câstig ecologic.

Potrivit profesorului Lackner, costul unitar al unui copac artificial s-ar ridica la aproximativ 12.000 de lire (13 600 de euro).
La prezentarea ultimului lor studiu, oamenii de stiinta de la IMechE au lansat deja guvernului britanic apelul de a investi imediat 10 milioane de lire (11,3 milioane de euro), pentru ca aceste proiecte de geoinginerie sa poata fi puse cândva in practica.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.