De la 1 septembrie 2009: Ţigări mai scumpe, becuri ecologice şi “Rabla” pentru persoane juridice

Nivelul accizei minime pentru tigarete va creste, de la 1 septembrie, la 58,24 euro/1.000 de tigarete (217,61 lei/1.000 de tigarete), conform unui Ordin publicat in Monitorul Oficial.

Structura accizei totale pentru tigarete este, de la 1 septembrie, de 39,92 euro/1.000 de tigarete, plus 23% aplicat asupra pretului maxim de vânzare cu amanuntul declarat, se precizeaza in HG 960/2009.

Pâna pe 31 august, nivelul accizei minime este de 51,87 euro/1.000 de tigarete (193,81 lei/1.000 de tigarete). Aceasta crestere a accizei minime va determina producatorii sa majoreze pretul tigarilor cu circa 40 de bani/pachet.

Potrivit reprezentantilor companiilor de profil, scumpirea din septembrie urmeaza celei din luna iunie, când pretul tigarilor a fost majorat cu 30 de bani/pachet. Noul nivel al accizelor va fi valabil pâna la 31 decembrie.

Tot de la 1 septembrie, becurile de 100 de wati vor fi retrase din toate magazinele Uniunii Europene (UE), becurile clasice fiind inlocuite cu cele de generatie noua, care consuma cu 80% mai putina electricitate.

Folosindu-se becuri economice in locul celor incandescente, o gospodarie medie va face o economie anuala de 166 de euro la factura de electricitate, conform unui studiu german.

Estimarea Comisiei Europene (CE) este, insa, mai modesta: doar 50 de euro pe an. UE a fixat un calendar pentru interzicerea progresiva a comercializarii becurilor cu incandescenta.

Astfel, comercializarea becurilor clasice de 75 wati va fi interzisa intr-un an, cele de 60 wati in doi ani, iar cele de 40 wati si 25 wati pâna la 1 septembrie 2012.

Pe de alta parte, de la 1 septembrie, programul “Rabla” ar putea fi extins si pentru persoanele juridice, urmând ca, din ianuarie 2010, sa se aplice si in cazul tractoarelor si utilajelor agricole.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri, 26 august, ca este posibil ca Executivul sa-si asume raspunderea pe programul “Rabla” pentru tractoare si utilaje, dar si pe extinderea programului la persoanele juridice. “Vom extinde programul “Rabla” pentru tractoare si utilaje incepând cu 1 ianuarie 2010.

Este posibil ca aceasta masura sa fie inclusa chiar in pachetul asupra caruia urmeaza sa ne asumam raspunderea la inceputul lunii septembrie. Vom extinde programul “Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009.
Acest lucru se va face prin asumarea raspunderii, masura fiind inclusa in pachetul care va viza asumarea raspunderii Guvernului” – a spus Boc.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.