Fabricile lohn nu vor părăsi România din cauza crizei

Ministrul pentru IMM, comert si mediul de afaceri, Constantin Nita este de parere ca fabricile care lucreaza in sistem lohn nu vor parasi România din cauza crizei economice, dimpotriva multe alte firme straine ar putea sa-si mute afacerile in tara noastra.

Prezent vineri (28 august 2009) la Târgu Secuiesc, unde a participat la deschiderea Zilelor intreprinzatorilor, Constantin Nita a declarat ca, in mod paradoxal, criza economica poate fi un avantaj pentru România, deoarece forta de munca autohtona are un pret convenabil.

“Multe fabrici din Germania, dar si din alte state occidentale isi reloca activitatea in România, ceea ce este un lucru bun.(…)

Lohn-ul nu va disparea niciodata atât timp cât pretul fortei de munca va fi pastrat la un nivel convenabil, iar profitul va fi rezonabil”, a declarat ministrul pentru IMM-uri.

În judetul Covasna exista la ora actuala 13 fabrici de confectii care produc pantaloni, cele mai multe având capital majoritar strain, care lucreaza in sistem lohn, motiv pentru care si-a dobândit renumele de «Valea Pantalonilor».

În aceste fabrici situate in jurul municipiilor Sfântu Gheorghe si Târgu Secuiesc lucrau, pâna acum un an, aproape 10.000 de muncitori, care realizau zilnic peste 30.000 de pantaloni, majoritatea pentru export, dar criza economica a atins si acest sector.

Unele societati au fost nevoie sa reduca numarul de angajati, dupa ce comenzile au scazut, atât pe piata interna, cât si pe cea externa.

Analistii economici au prognozat in urma cu câtiva ani ca dupa intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana acest imperiu al pantalonilor se va prabusi, pentru ca fabricile care lucreaza in lohn se vor muta dincolo de granita de Est a UE, in cautare de forta de munca mai ieftina, dar in ciuda pronosticurilor “Valea pantalonilor” inca rezista.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.