Gripa A: cum se calculează numărul de bolnavi?

35.000 de cazuri “probabile” in Noua Caledonie, dar numai câteva sute de cazuri declarate, 30.000 de persoane “probabil” infectate in Marea Britanie …

În materie de gripa A, cifrele variaza considerabil de la o sursa la alta si in special de la o metoda de calcul la alta, noteaza cotidianul francez Le Monde. În primele luni ale epidemiei, erau inregistrate doar cazurile de H1N1 confirmate, adica cele care au facut obiectul unui test.

Or, de la sfârsitul lui iulie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le recomanda tarilor membre sa puna accentul pe recensamântul cazurilor grave si sa se limiteze la o numaratoare a cazurilor grupate, adica a focarelor de infectie.

Aceasta metoda de calcul a fost adoptata de atunci de majoritatea tarilor afectate din lume. În Franta, un caz grupat se defineste prin descoperirea a trei cazuri de H1N1 in mai putin de o saptamâna in cadrul aceleiasi colectivitati.

De o luna, Institutul pentru protectia sanitara (InVS) organizeaza o conferinta saptamânala in care da informatii privind numarul de cazuri grupate inregistrate in tara.

Ultimul buletin al InVS, publicat marti 25 august, semnaleaza “29 episoade de cazuri grupate” in Franta metropolitana. În acelasi buletin, InVS raporteaza ca “numarul de pacienti vazuti la consultatie pentru gripa A este estimat la aproximativ 4.500”.

Cum sunt calculate aceste 4.500 de cazuri, si mai ales, care este gradul de precizie al unei astfel de cifre? Pentru colectarea datelor, InVS se sprijina pe doua tipuri de retele.

În oras, reteaua Sentinelles a INSERM (Institutul National pentru Sanatate si Cercetari Medicale, n. red.), grupele regionale de observatie a gripei (GROG) si o structura a SOS-Médecins colecteaza datele care le sunt puse la dispozitie de medicii referenti, repartizati in toata tara.

La spital, reteaua Oscour reuneste 199 de servicii de urgenta, care au de asemenea sarcina de a semnala toate consultatiile legate de simptome gripale.
Aceste retele controleaza numarul de consultatii pentru gripa si stabilesc proportia pacientilor atinsi de gripa A, efectuând prelevari de probe la intâmplare.

Între 10 si 16 august, reteaua GROG a estimat ca 15% dintre testele efectuate de ea erau pozitive pentru virusul H1N1, ceea ce duce la concluzia ca in aceasta perioada au fost detectate aproximativ 4.500 de noi cazuri de gripa A.
Expertii InVS insista totusi pe prudenta in materie de interpretare a cifrelor, dat fiind ca ponderea consultatiilor nejustificate este fara indoiala ridicata.

Institutul precizeaza ca “mediatizarea (…) circulatiei acestui virus a provocat o crestere a recurgerilor la ingrijiri din partea persoanelor afectate de sindrom gripal, intre care numai o parte au in realitate legatura cu virusul A (H1N1) 2009”.

Cu o incidenta de 40 la 100.000 de cazuri, acest virus ramâne deocamdata sub pragul epidemic, stabilit in Franta metropolitana, la 74 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.