Saliva unei căpuşe sud-americane va putea fi folosită în tratarea cancerului

Saliva unei capuse sud-americane va putea fi folosita in tratarea cancerului, spun cercetatorii brazilieni, care au descoperit o proteina care distruge celulele canceroase, dar nu si pe cele sanatoase.

.
Saliva acestei capuse – Amblyomma cajennense – ar putea fi folosita pentru tratarea cancerului de piele, ficat si pancreas, considera cercetatorii brazilieni.

„Este o descoperire majora”, spune Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, cercetatoare in biologie moleculara la Institutul Butantan din Sao Paulo, care a condus studiul. „Substanta din saliva acestei capuse ar putea fi remediul pentru cancer”, a mai spus ea.

Tavassi a mai povestit ca a descoperit din intamplare calitatile acestei proteine, botezata Factorul X activ, testand proprietatile anticoagulante ale salivei capuselor, care permit acestui parazit sa se indoape cu sange supt de la animale sau oameni.

Au urmat teste de laborator pentru observarea efectelor proteinei asupra celulelor canceroase, dar si a
celor sanatoase, iar rezultatele au depasit toate asteptarile cercetatorilor. „Spre marea noastra surpriza, nu a omorat celulele sanatoase, dar a omorat celulele canceroase„, a declarat bucuroasa Tavassi.

Cercetatoarea testeaza in continuare saliva capuselor pe soareci care au cancer. „Daca tratez in fiecare zi o mica tumoare a animalului, timp de 14 zile, aceasta tumoare nu se mai dezvolta si chiar se diminueaza. Masa tumorii scade. Iar daca este tratata timp de 42 de zile, chiar dispare”, explica ea.

Pentru a produce, insa, si un medicament pe baza acestei proteine, va fi nevoie de teste clinice efectuate pe parcursul a mai multi ani si de investitii masive, doua lucruri pe care Brazilia nu le poate asigura la ora actuala.

Intre timp, Ana Marisa Chudzinski-Tavassi a depus o cerere de brevetare pentru proteina din saliva acestei capuse si isi prezinta descoperirea in lume.

Sursa: România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.