Chiar şi afacerile considerate profitabile au ajuns să tragă obloanele

Pâna anul trecut sau chiar pâna în primavara acestui an, le întâlneai la tot pasul. Impozitul forfetar, lipsa clientilor si slaba activitate pe care au avut-o de la înfiintare i-au determinat pe proprietarii lor sa traga obloanele.

Definitiv sau temporar, zeci de agentii de turism, agentii imobiliare si chiar case de amanet au disparut de pe piata ieseana. În cazul agentiilor imobiliare, numarul celor care s-au închis a crescut cu 1.700%.

Unele societati care au fost închise n-au avut deloc activitate. N-au lasat însa un gol în locul lor, pentru ca numarul agentilor economici activi îl depaseste cu mult pe acela al întreprinzatorilor inactivi.

Totusi, spre deosebire de anul trecut, când pe aceste domenii de activitate rar sau chiar deloc îsi închidea cineva afacerile, în 2009, numarul celor care au luat aceasta decizie a crescut chiar si cu 1.700%, cum este cazul agentiilor imobiliare.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Oficiului National al Registrului Comertului, în perioada ianuarie-iulie 2008, o agentie imobiliara intra în insolventa, iar pentru alta se cerea suspendarea activitatii. În primele sapte luni ale acestui an, nicio firma de acest gen n-a intrat în insolventa, în schimb, pentru 36 dintre ele patronii au cerut suspendarea pe maximum trei ani.

Cei care au rezistat pe piata au avut deja format un portofoliu de clienti si au avut resurse financiare proprii care sa le permita sa treaca peste lipsa tranzactiilor, crede Cristian Diaconu, managerul agentiei imobiliare Fidelia Casa.

În conditiile economice actuale, nu putini sunt cei care apeleaza la casele de amanet. Multi dintre ei nu mai revin sa-si recupereze obiectele „puse sub gaj”. Chiar în aceste conditii, proprietarii a 16 case de amanet au solicitat în perioada ianuarie-iulie 2009 suspendarea activitatii, spre deosebire de anul trecut, când în aceasta situatie se afla doar o firma de profil.

Sursa: Ziua de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.