Clasamentul celor mai mari afaceri din Iaşi

Cifra de afaceri cumulata a primelor zece societati din judet se ridica la 560 milioane de euro. In comparatie, afacerile Petrom sint de opt ori mai mari. Anul trecut nu se remarca o crestere fata de 2007. Pe primul loc este „Build Corp” care a avut afaceri de 132 milioane euro. Urmeaza ArcelorMittal (Tepro) si Antibiotice.
.
Este de asteptat ca anul 2009 sa fie dezastruos pentru economia judetului in conditiile in care jumatate din firmele din top sint din constructii sau dealeri auto.

Potrivit clasamentului, jumatate din societatile care au inregistrat anul trecut cele mai mari cifre de afaceri, la nivelul judetului nostru, activeaza in sectorul de constructii sau intr-un domeniu conex acestuia, asa cum este productia de tevi si accesorii din otel. Au dus-o bine de asemenea si o parte din comerciantii de masini, dar si cei care lucreaza in industria farmaceutica sau de reciclare.

Multe dintre aceste societati sint afectate serios de criza economica.
Cu toate acestea, primele zece societati din Iasi nu au reusit sa stringa la un loc decit o optime din afacerile Petrom SA in aceeasi perioada.

Compania ce a derulat cel mai consistent business in cursul anului trecut este Build Corp SRL, care a bifat o cifra de afaceri de 485,95 milioane lei (132,05 milioane euro). Societatea ce numara 540 de angajati si are ca obiect de activitate constructiile se afla in portofoliul omului de afaceri Iulian Dascalu – proprietarul a patru mall-uri la nivelul intregii tari, la care se adauga proiectul imobiliar Palas, de peste 250 milioane euro, demarat in centrul Iasului.

Pe locul secund al clasamentului se afla producatorul local de tevi, ArcelorMittal Tubular Products, cu afaceri nete de 252,51 milioane lei (68,61 milioane euro). Uzina ieseana, controlata de unul dintre cei mai bogati oameni din lume – Lakshmi Mittal, se afla insa pe pierderi. Ultimul loc pe podium este adjudecat de producatorul de medicamente – Antibiotice SA care a totalizat la finele anului 2008 o cifra de afaceri neta de 215,8 milioane lei (58,64 milioane euro) si un numar de aproximativ 1.500 de angajati la vremea respectiva.

Technosteel Lbr. intrata in top pentru prima data se afla pe ultima pozitie a clasamentului avind o cifra de afaceri neta de 115,24 milioane lei (31,31 milioane euro) si un cistig net de 0,42 milioane lei la finele anului anterior.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.