Guvernul a aprobat rectificarea bugetară

Guvernul s-a reunit sâmbata (29 august 2009) in sedinta extraordinara pentru a aproba proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2009.

Ministerul Muncii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne si cel al Educatiei vor beneficia de resurse suplimentare pentru plata drepturilor salariale si functionarea institutiilor din subordine, potrivit premierului Emil Boc.

Plafonul de garantii guvernamentale va fi majorat in 2009 cu 200 milioane euro, iar in 2010 va ajunge la 8,6 miliarde lei, de la 7,7 miliarde lei in acest an, banii urmând sa fie utilizati, in principal, pentru sporirea capacitatii de absorbtie a fondurilor comunitare.

De asemenea, alocarile bugetare pentru investitii publice vor fi majorate cu 500 milioane lei, pentru infrastructura locala si pentru lucrarile la scoli, vor fi asigurate resursele pentru indexarea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie si pentru majorarea pensiei sociale minime de la 300 la 350 lei, bugetul de somaj va fi suplimentat cu 864 milioane lei, iar bugetul de pensii cu 500 milioane lei.

“Vom transfera autoritatilor locale 120 milioane lei pentru primariile care au probleme cu plata facturilor la utilitati, pentru ca nu au avut incasari la buget din cauza crizei”, a declarat miercuri seful Executivului, care a adaugat ca bugetele locale vor mai primi alte 110 milioane lei pentru plata facturilor catre centralele electrotermice (CET-uri).

Veniturile bugetului de stat pe anul 2009 vor fi diminuate cu 7,09 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi majorate cu 5 miliarde lei, deficitul bugetului de stat fiind ridicat cu peste 12 miliarde lei, potrivit proiectului de rectificare bugetara transmis patronatelor si sindicatelor.

Fata de proiectia bugetara initiala, incasarile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) vor fi reduse cu 4,237 miliarde lei, estimare bazata pe accentuarea diminuarii activitatii pe principalele ramuri ale economiei (in industrie cu 8%, constructii cu 16,9%, sectorul serviciilor cu 6,2%, agricultura cu 12%).

Veniturile din impozitul pe profit sunt planificate in scadere cu 443 milioane lei, in principal din cauza reducerii cifrei de afaceri si diminuarii productivitatii muncii in economie, iar cele din accize cu 362,2 milioane lei, ca urmare a scaderii cu 2% a industriei prelucratoare (fabricarea produselor din tutun).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se impune rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat in corelatie cu evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici si cu masurile instituite.

“Datorita mediului extern nefavorabil, România se confrunta cu o recesiune economica mai severa decât s-a anticipat initial. Desi implementarea programului anti-criza a reusit sa duca la normalizarea conditiilor financiare, contractia activitatii economice se anticipeaza a fi mai mare fata de proiectiile initiale.

Pentru intregul an 2009 se antic ipeaza o contractie a activitatii economice de -8% pâna la -8,5%, astfel incât produsul intern brut (PIB) se estimeaza sa inregistreze o valoare nominala de 497.325 miliarde lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetara.

În conditiile economice actuale, se estimeaza pentru anul 2009 incasari mai mici ale veniturilor bugetului general consolidat cu aproximativ 17,4 miliarde lei, din cauza scaderii veniturilor incasate din TVA, contributii sociale si venituri nefiscale.

Pe fondul scaderii semnificative a veniturilor bugetare, este nevoie de o redimensionare a deficitului bugetar, pe baza schimbarilor aparute in economie. În aceste conditii se estimeaza un nivel al deficitului bugetului general consolidat de 7,3% din PIB.

Reducerea veniturilor incasate din contributii sociale, precum si deteriorarea unor indicatori care au stat la baza fundamentarii bugetului asigurarilor soc iale de stat si bugetului asigurarilor pentru somaj, cum ar fi cresterea numarului de someri ca urmare a restructurarii activitatii principalilor operatori economici si diminuarea câstigului mediu brut impune crearea cadrului legal pentru asigurarea fondurilor bugetare necesare platii integrale si la timp a pensiilor de asigurari sociale de stat, a indemnizatiilor pentru somaj, precum si a cotelor de contributii soc iale aferente acestor indemnizata.

Bugetele Ministerului Administratiei si Interne lor (MAI), Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI), Ministerului Justitiei (MJ) si Ministerului Economiei (ME) vor fi suplimentate la rectificarea bugetara, in timp ce bugetele celorlalte institutii publice vor fi diminuate, conform proiectului de rectificare bugetara transmis patronatelor si sindicatelor.

Cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate la rectificare cu 5,001 miliarde lei, prin suplimentarea cheltuielilor pentru MMFPS cu 5,362 miliarde lei, MTI – 756,5 milioane lei, ME – 169,87 milioane lei, MAI – 66,153 milioane lei si MJ – 61,625 milioane lei.

În bugetul MMFPS, subventiile acordate bugetului asigurarilor sociale de stat pentru pensii sunt suplimentate cu 5,54 miliarde lei, iar cheltuie lile pentru programe le cu finantare nerambursabila se reduc.

La MTI, in bugetul rectificat pe plus cu 756,5 milioane lei, 364,9 milioane lei reprezinta subventii pentru sustinerea transportului feroviar public de calatori, iar 500 milioane lei sunt alocate pentru investitii in infrastructura de transport, in timp ce alte cheltuieli sunt diminuate.

Ministerul Economiei va primi 169,9 milioane lei, in principal, si va transfera 218 milioane lei Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) si 181 milioane lei catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Târgu Jiu (SNLO).

Totodata, Executivul ,,taie” alocarile bugetare pentru restul institutiilor publice, cele mai mari ajustari urmând sa fie efectuate la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) (-346,5 milioane lei), Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) (-154,1 milioane lei), Ministerul Mediului (MM) (-108,3 milioane lei), Ministerul Sanatatii (MS) (-113,1 milioane le i), Secretariatul General al Guvernului (-66 milioane lei), Ministerul Afacerilor Externe (MAE) (-19,3 milioane lei), Ministerul Finantelor Publice (MFP) (-74,5 milioane lei), Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) (-18,1 milioane lei), Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) (-72,3 milioane lei), Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informationale (MCSI) (-43,1 milioane lei), Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) (-77,8 milioane lei), Ministerul Turismului (MT) (-30 milioane lei), Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii (-13,5 milioane lei), Curtea de Conturi (-12,5 milioane lei), Ministerul Public (-4,2 milioane lei), Senat (-1,3 milioane lei), Camera Deputatilor (-7,4 milioane lei).

Alte diminuari ale bugetelor sunt operate la Înalta Curte de Casatie si Justitie (-2,3 milioane lei), Administratia Prezidentiala (-2,9 milioane lei), Consiliul Concurentei (-2,1 milioane lei), Curtea Constitutionala (-1,1 milioane lei), Avocatul Poporului (-675 mii lei), Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (-601 mii lei), Consiliul Legislativ (-573 mii lei), Consiliul National al Audiovizualului (-582 mii lei), Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (-54 milioane lei), Serviciul de Telecomunicatii Speciale (-24,9 milioane lei), Serviciul Român de Informatii (-23,8 milioane lei), Academia Româna (-9,3 milioane lei), Serviciul de Informatii Externe (-3,9 milioane lei), Serviciul de Protectie si Paza (-3,3 milioane lei), Agentia Nationala de Integritate (-2,8 milioane lei), Secretariatul de Stat pentru Revolutionari (-432 mii lei), Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor (-1 milion lei), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (-366 mii lei), Consiliul Superior al Magistraturii (-3,7 milioane lei), Autoritatea Electorala Permanenta (-464 mii lei), Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (-2 milioane lei), Autoritatea de Prelucrarea a Datelor cu Caracter Personal (-265 mii lei), Consiliul Economic si Social (-35 mii lei), Academia Oamenilor de Stiinta (-2,2 milioane lei).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.