Măsura concediului neplătit de 10 zile pentru bugetari a fost inclusă în rectificare

Masura concediului de 10 zile (fara plata) pentru angajatii din sectorul public a fost inclusa in rectificarea bugetara aprobata sâmbata (29 august 2009) de guvern, a declarat sâmbata la Palatul Victoria ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

El a afirmat ca aceasta masura este “absolut necesara” tinând cont de conditiile economice nefavorabile si ca va fi aplicata “respectând legalitatea”.
“Vom lasa la latitudinea fiecarui ordonator principal de credite sa ia masurile de ajustare a acestor cheltuieli salariale, in medie cu 15,5% lunar (in perioada septembrie-noiembrie – n.r.)”, a spus oficialul MFP.

Ministrul Finantelor Publice a facut apel la angajatii din sectorul public sa inteleaga ca aceasta masura este una temporara si este generata de criza economica.

Cu o zi in urma, la discutiile dintre MFP si partenerii sociali, reprezentanti ai sindicatelor au declarat ca rectificarea bugetara se bazeaza pe economiile realizate prin concediul de 10 zile pentru bugetari, masura cu care sindicatele nu sunt de acord, luând in calcul varianta une i actiuni in justitie impotriva guvernului.

Potrivit unor estimari anterioare, reducerea cheltuielilor de personal in sectorul public cu echivalentul a 10 zile libere/salariat in perioada septembrie-noiembrie va totaliza circa 1,5 miliarde lei, sau 0,3% din PIB, iar din compensarea orelor suplimentare cu timp liber si anularea premiilor pentru bugetari in 2009 – 497 milioane lei.

Ministrul Finantelor Publice explica recent ca, daca nu ar fi fost luata aceasta masura, atunci reducerea cheltuielilor de personal ar fi presupus disponibilizarea a zeci de mii de bugetari.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.