Povestea încercărilor nereuşite de a falimenta Fortus

Candva unul dintre cei mai mari producatori de utilaje pentru metalurgie, fostul Combinat de Utilaj Greu (CUG) a ajuns în imposibilitatea de a se mentine pe linia de plutire. În 1990, SC Fortus a luat nastere prin preluarea integrala a patrimoniului vechiului CUG.

Desi înca detine un sistem tehnologic avansat, care îi permite sa execute masini complexe, de dimensiuni impresionante, producatorul de utilaje este aproape în coma, fiind incapabil sa-si asigure resursele necesare activitatii si avînd datorii de aproape 265 de milioane de lei. Fie din indolenta autoritatilor, fie din manifestarea unor interese oculte ale unor persoane influente, societatea a ajuns în prezent în procedura de insolventa.

De la început, povestea Fortus nu a fost un succes, ci mai degraba o istorie a unui gigant care se sufoca în datorii. Fortus a ajuns ca în fiecare an sa adune datorii tot mai mari, în timp ce perspectiva de a prinde noi contracte era tot mai slaba. Asa s-a ajuns ca în anul 2003 datoriile globale sa fie de 108 milioane de lei, de 300 de ori mai mari decît în 1990.

Avînd în vedere situatia dificila, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarît „salvarea” societatii prin privatizare si prin acordarea de înlesniri la plata obligatiilor bugetare, fata de AVAS si fata de furnizorii de energie electrica si gaze, cu conditia implementarii unui program de restructurare.

În anul 2003 s-a produs si privatizarea. În urma unei analize „temeinice”, AVAS a stabilit ca cea mai apta pentru a redresa colosul economic iesean era societatea Metalexportimport din Bucuresti. Noul proprietar s-a angajat atunci ca, într-o perioada de cinci ani, va revitaliza combinatul de utilaje prin investitii de mediu de 910.830 de euro, investitii pentru dezvoltare de 4 milioane de euro, o infuzie de capital de lucru de 2,5 milioane de lei.

Banii însa nu îi avea, decît teoretic, pe hîrtie, dar AVAS s-a facut ca nu vede aceste aspecte.

Si AVAS este acuzata ca nu a verificat cu atentie bonitatea cumparatorului si a închis ochii la toate neregulile.

Toate aceste piedici au facut ca
, în martie 2008, sa se deschida procedura de insolventa. În prezent, Fortus se afla în perioada de observatie, ce se va finaliza în momentul în care societatea va îndeplini toate prevederile planului de restructurare, în caz contrar riscînd sa intre în faliment.

Potrivit datelor din raport, în ciuda dificultatilor, productia de marfa din 2008 a fost de trei ori mai mare decît cea din 2006 si de 1,22 de ori mai mare decît cea din 2007, atingînd valoarea de 80,3 milioane de lei.

Sursa: Evenimentul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.