EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Şefii de deconcentrate din Iaşi se declară fără cusur

0

Exista in Iasi oameni care invirteau banii cu lopata. Acestia au renuntat insa la dividende si actiuni pentru o functie publica in care nici nu se apropie de jumatate din suma pe care o cistigau inainte. Trecerea din barca privata in barca statului poate naste insa conflicte de interese.

Sefii de deconcentrate care au renuntat la afacerile pe care le aveau ajung din pozitiile actuale sa isi verifice fostii parteneri de afaceri sau chiar afacerile pe care le-au lasat in grija familiei. La conducerea a trei deconcentrate cu o activitate intensa de control se afla directorii coordonatori veniti din mediul privat.

Directia Generala de Finante Publice a Judetului (DGFPJ) este condusa de Vasile Lupascu, un consilier judetean PSD care a activat zeci de ani in firme din domeniul constructiilor. Sefia Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) este asigurata de Tonel Cazacu, membru PSD, venit in functia de director din postura de proprietar al unei cabane. Iulian Taraboanta, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca, a sarit in barca statului din postura de patron al unei patiserii chiar de pe raza municipiului.

Toti declara la unison ca principalul criteriu pe baza caruia a fost numit director este cel politic. In ce priveste posibila confundare a domeniului privat din care provin cu actuala pozitie publica detinuta, sefii de deconcentrate se declara fara cusur.

Nu de aceeasi parere sint insa si reprezentanti ai ONG sau economistii, care sustin ca trecerea de la privat la stat poate aduce dupa sine o „colegialitate” in relatiile cu fostii parteneri de afaceri.

Vasile Lupascu a ajuns director la Fisc in plina criza
, moment in care incasarile la buget sint tot mai dificile. Domeniul in care Lupascu a activat este cel al constructiilor. Acesta a avut 17% din actiunile de la Moldoconstruct, unde a fost si director economic timp de aproape 20 de ani. Anul trecut, din calitatea de actionar si director economic la Moldoconstruct a incasat 370.000 de lei.

Functia de director la Fisc am privit-o ca pe o provocare. Nu trebuie sa pierdem din vedere si factorul politic care a cintarit destul de mult. Ca director la DGFPJ cistig cam 40% din cit aveam la firma. Incompatibilitati nu exista pentru ca intre mine si firmele controlate exista sefi de servicii si inspectori fiscali. Oricum, firma la care am lucrat eu nu a avut probleme cu taxele la stat„, a comentat Vasile Lupascu.

Sursa: Ziarul de Iasi

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.