Sindicatele resping soluţia economiilor la buget prin concediu neplătit

Fiecare ordonator de credite poate ajunge la o intelegere cu sindicatele, privind reducerea cheltuielilor de personal, fara a fi neaparat nevoie sa se recurga la cele zece zile libere fara plata, a declarat duminica (30 agust 2009) presedintele CNS “Cartel Alfa”, Bogdan Iuliu Hossu.

,,Modul in care se rezolva reducerea de aproximativ 15,5% lunar a veniturilor salariatilor se va stabili intre sindicatele reprezentative si ordonatorul de credite. Masurile ce se vor lua pot fi diferite. Ele pot afecta pe toti angajatii sau numai o parte dintre acestia”, sustine Hossu.

Federatia Sindicatelor din Administratia Publica Locala, afiliata la Cartel ALFA, propune angajatilor renuntarea la unele sporuri, ceea ce inseamna, conform liderului sindical Valer Suciu, diminuarea veniturilor lunare cu 15%, astfel ca nu vor mai fi nevoiti sa timita angajatii in zile libere fara plata sau sa diminueze timpul de lucru, in perioada septembrie-noiembrie asa cum propune Guvernul.

Liderii sindicali din ivatamânt nu sunt nici ei de acord cu masura Guvernului de a diminua salariile personalului din ivatamânt cu 15,5% pe luna. “Culmea ironiei.

Nu numai ca nu ne-au marit salariile dar acum vor sa ne mai si ia din ele, vom da statul in judecata”, sustine Marius Nistor, presedinte executiv al Federatiei Sindicatelor din Învatamântul Preuniversitar “Spiru Haret”, Aurel Cornea, presedinte al FSLI afirma ca ,,ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, stie ca nu exista nici o posibilitate legala pentru a trimite in zile libere fara plata bugetarii si va trebui sa se astepte la procese. Îmi este greu sa cred ca angajatii vor accepta benevol concediu fara plata, cred ca acestia vor da statul in judecata”, arata Cornea.

Presedintele FSLI “Spiru Haret”, Gheorge Isvoranu, considera ca, in invatamânt este o situatie speciala si angajatii nu pot fi trimisi in concediu fara plata, deoarece elevii ar ramâne fara cadre didactice.

“Concediul fara plata afecteaza stabilitatea in sistem si astfel se pierd drepturi deja câstigate”, a subliniat liderul sindical.
Suma de 1,5 miliarde lei, bani ce urmeaza sa fie economisiti prin diminuarea salariilor bugetarilor cu 15,5% pe luna, a fost inclusa in Ordonanta de rectificare bugetara, aprobata, sâmbata, de Guvern.

Executivul a elaborat, deja, un proiect de lege care prevede ca, in vederea incadrarii in limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare, vor acorda, din oficiu, in perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul ace stora, zile libere fara plata pentru o perioada de 10 zile lucratoare sau, dupa caz, vor dispune reducerea programului de lucru, astfel incât veniturile platite salariatilor sa se diminueze cu 15,5% lunar.

Modalitatea de aplicare a acestei masuri va fi stabilita cu acordul salariatului.
Conform proiectului de Lege, Autoritatile si institutiile publice au obligaita de a-si organiza activitatea astfel incât sa se asigure continuitatea serviciilor de interes public.

Angajatorul nu poate acorda zilele libere in zilele stabilite ca zile libere de sarbatoare legala.

Zilele libere sau, dupa caz, reducerea programului de lucru nu vor afecta durata concediului de odihna anual si vor fi asimilate unei perioade de activitate efectiva, inclusiv in specialitate. Salariatul va benefic ia in aceasta perioada de toate drepturile cuvenite, alte le de cât cele salariale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.