Anul şcolar, micşorat de criză

Amânarea începerii anului şcolar sau prelungirea vacanţei de iarnă? Acestea sunt principalele variante ce vor fi luate în discuţie astăzi de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi sindicatele din învăţământ pentru a stabili măsurile concrete ce trebuie luate în vederea economiei bugetului de stat.

.

După ce Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a venit cu propunerea de a decala cu zece zile debutul anului şcolar programat pentru 15 septembrie, variantă respinsă de şefa învăţământului, reprezentanţii profesorilor aduc în discuţie o altă soluţie: prelungirea vacanţei de iarnă.

Dacă prelungim vacanţa de iarnă facem mai multă economie. Gândiţi-vă câte lemne, cât gaz, câtă energie electrică se consumă iarna în şcoli. Pe lângă acest aspect trebuie să ne gândim că amânarea începerii anului şcolar este o măsură antipedagogică deoarece la clasele mici, după trei luni de vacanţă, copiii au uitat să scrie, au uitat tabla înmulţirii şi atunci cele două săptămâni de recapitulare se vor transforma în trei săptămâni.

Apoi avem unităţile „cu foc continuu” cum sunt creşele unde nu poate fi vorba de amânare. Ce vor face părinţii? Îşi prelungesc şi ei concediul ca să stea încă două săptămâni cu copiii acasă?”, a explicat Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Propunerea FSLI este susţinută şi de către părinţi, care spun că prin prelungirea vacanţei de iarnă profesorii pot regândi din timp cum trebuie să desfăşoare materia predată ce teoretic trebuie comprimată:

„Nu se pot lua cele zece zile de concediu pe parcursul anului şcolar şi nici nu se poate da pe rând concediu pentru că profesorii nu au înlocuitori. Ce se va întâmpla: copilul va sta 2 ore la şcoală, 2 ore acasă şi apoi iar două ore la şcoală. Sau va sta în şcoală nesupravegheat cât timp profesorul va lipsi? Această variantă e exclusă pentru că ar însemna că ne batem joc de copii.

Nu suntem de acord nici cu amânarea începerii anului şcolar. Cred că cel mai bine ar fi prelungirea vacanţei de iarnă pentru că până atunci se poate stabili un plan după care să se acţioneze. Deci, fie să înceapă mai repede vacanţa de iarnă, fie să se prelungească după anul nou”, a declarat Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Integral în Gândul

Citește și
3 Comentarii
  1. daniela spune

    e o idee buna sa se prelungeasca vacanta de iarna. dintre variantele propuse pana acum acesta e cea mai buna, si mai normala.

  2. dumitru spune

    daca asa s-a hotarat sa se faca economie, asta este. varianta cea mai buna este prelungirea vacantei de iarna-pentru ca se fac economii si la utilitati,iar iarna in ianuarie nu stim cum va fi.

  3. roxana spune

    ideea de a prelungi vacanta de iarna e una destul de buna. insa nici cea cu amanarea inceperii anului scolar nu este proasta….pana la urma ei vor face tot ce vor..indiferent de ce zicem noi ..asa ca..:-j

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.