Becurile clasice de 100 de waţi nu se mai importă din 1 septembrie 2009

Becurile cu incandescenta de 100 de wati nu mai pot fi introduse pe piata locala dupa 1 septembrie, in urma aplicarii regulamentului 244 al Comisiei Europene, dar magazinele le pot vinde pâna la epuizarea stocurilor, a declarat Roxana Sunica, directorul de marketing al acestei Asociatiei colective non-profit Recolamp, autorizata sa gestioneze deseurile de surse de lumina (becuri economice si tuburi fluorescente).

Potrivit sursei citate, informatiile privind importurile de becuri clasice de 100 de wati au fost furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea Recolamp, Comisia Europeana a fixat un program de retragere a becurilor cu incandescenta, care se intinde pâna in anul 2012.

Anul viitor, va fi oprita productia becurilor de 75 W, in 2011 le va veni rândul celor de 60 W si in septembrie 2012 va fi interzisa productia tuturor becurilor clare cu incandescenta.
Productia becurilor cu incandescenta cu utilizare speciala, de pilda pentru frigidere si cuptoare cu microunde, va continua pe timp nedefinit.

Alternativa la becurile cu incandescenta o reprezinta lampile economice, fluorescente, cunoscutele neoane, care consuma de 4-6 ori mai putina electricitate si au o durata de viata de considerabil mai mare – 6.000 ore si chiar 15.000 ore, fata de 1.000 ore, in cazul becurilor traditionale.

Consumatorii vor plati un pret de 5-10 ori mai mare pentru fiecare bec inlocuit, dar aceasta investitie va fi recuperata in circa 5 luni, ca urmare a economiilor la factura de electricitate, afirma directorul de marketing al companiei Philips România, Costin Cunesteanu. Comisia Europeana estimeaza economia la 50 de euro pe an.

“În anii urmatori, datorita cresterii numarului de becuri economice si la utilizatorii casnici, Recolamp isi va canaliza eforturile catre solutii de preluare a deseurilor rezultate.

Bazele infrastructurii au fost deja puse, este vorba de containerele de colectare “Colt Verde” pe care vom face tot ce este posibil ca sa devina cât mai accesibile populatiei.
La adresa de internet www.coltverde.ro poate fi identificata cea mai apropiata locatie unde poate fi depusa sursa arsa de lumina”, spune Roxana Sunica.

Ea mai arata ca, pâna acum, Recolamp a avut in vedere o cât mai buna deservire a locatiilor in care se gaseau aceste tipuri de deseuri – mediul profesional, platforme industriale, cladiri de birouri etc.

În prima jumatate a anului, Recolamp a amplasat recipiente specializate pentru colectarea selectiva a deseurilor de surse de lumina in peste 2.300 de locatii, ceea ce a dus la strângerea a 85 de tone de becuri economice si tuburi fluorescente uzate, care urmeaza sa fie reciclate in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

Lampile fluorescente sunt fie liniare (“tuburile cu neon”), fie compacte (LFC), acestea din urma putând fi insurubate in duliile obisnuite, adoptarea lor neimpunând deci nicio modificare la actualele instalatii electrice.

Conform unor studii preliminare, inlocuirea becurilor cu incandescenta prin lampi fluorescente compacte (LFC) ar conduce, in cazul României, la o economie de energie de circa 40 trilioane de wati-ora, adica echivalentul consumului anual al tarii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.