Campanie naţională în China pentru donarea voluntară de organe pentru transplant

0

Beijingul a recunoscut, in sfârsit, ceea ce mass-media din diverse tari afirmau de-a lungul mai multor ani: cea mai mare parte a organelor pentru transplant au fost primite de medicii chinezi nu de la donatori, ci de la detinuti executati.

.

Probabil, autoritatile chineze nu s-ar fi grabit nici acum cu aceasta recunoastere tardiva, daca nu ar exista un pretext favorabil: Beijingul a anuntat demararea unui program national pentru donarea voluntara de organe interne pentru operatii de transplant.

În acest mod, autoritatile chineze spera sa scoata de pe piata organele provenite de la puscariasi si sa puna capat “pietei negre a transplanturilor” ce prospera in China, noteaza cotidianul rus Novâie Izvestia.

Informatii cu privire la organele care erau prelevate de la detinutii executati aparusera recent si in China Daily.
Invocând afirmatii ale unor specialisti independenti, ziarul nota ca numarul de organe prelevate de la detinuti depasea, in ultima vreme, 65%.

Totodata, specialisti citati de publicatie subliniau ca “detinutii condamnati la pedeapsa cu moartea nu erau, fara indoiala, cea mai buna sursa de organe pentru transplant”.

Scepticii atentioneaza ca prejudecatile care exista din vremuri de demult in China in legatura cu organele prelevate de la oameni dupa moarte condamna la esec programul initiat de autoritatile chineze.

În ultimii sase ani, de exemplu, doar 130 de chinezi, adica 1 din 10 milioane, au acceptat sa-si doneze organele dupa moarte.
Noul program se va derula in 10 provincii ale Chinei, iar pentru retribuirea financiara a familiilor donatorilor va fi creat un fond special, subliniaza cotidianul rus.

În fiecare an, pe listele persoanelor care au nevoie de transplant figureaza, in China, circa 1,5 milioane de oameni, in timp ce, potrivit Ministerului Sanatatii din China, numarul unor asemenea operatii nu depaseste 10.000 anual.

Lipsa de organe pentru transplant a dus la aparitia unei prospere piete negre de organe. De exemplu, costul unui rinichi ajunge pe aceasta piata la circa 30.00 de dolari.

Raspândita este si practica transplantarii de organe de la donatori in viata: numarul acestora a crescut in ultimii 3 ani de la 15 la 40%. Pentru a contracara acest comert la negru de organe, in 2007 in China a fost adoptata o lege ce interzice vânzarea de organe.

Conform acestei legi, donatorii pot lasa prin testament o parte din trupul lor, insa doar rudelor.
Cu toate acestea, la doi ani dupa adoptarea legii, in ziarele chineze mai pot fi gasite anunturi privind vânzarea de rinichi, de exemplu.

Organizatiile internationale pentru apararea drepturilor omului au criticat mereu Beijingul pentru utilizarea organelor detinutilor executati.
De altfel, China se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de executii. Doar in anul 2008 in China au fost executati, potrivit Amnesty International, 1718 oameni.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.