Cioloş, posibil candidat pentru postul de comisar european

România isi doreste portofoliul de comisar european pe agricultura, numele cel mai vehiculat fiind cel al fostului ministru de resort, Dacian Ciolos, a declarat luni (31 august 2009) ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, dupa audierile din comisiile parlamentare pentru politica externa.

“Deocamdata, din tatonarile pe care le-a facut institutia diplomatiei românesti, portofoliul in domeniul agricultura pare a fi cel mai avansat sub aspectul posibilitatii de concretizare pentru România”, a spus Diaconescu.

El a mentionat ca variantele finale vor fi omologate de guvern, avansând, insa, numele lui Dacian Ciolos drept posibil candidat.

Totodata, el a caracterizat drept “incurajator” faptul ca, la nivelul Parlamentului, se intelege “utilitatea coerentei si a unitatii din punctul de vedere al demersului”, spunând ca desemnarea comisarului tine nu doar de politica externa, ci si de indeplinirea obligatiilor fata de interesul national.

“Deocamdata, din tatonarile pe care le-a facut institutia diplomatiei românesti, portofoliul agriculturii pare a fi cel mai avansat sub aspectul posiblitatii de concretizare pentru România.

Sigur, putem discuta, in perioada urmatoare, in functie de evolutia negocierilor pe plan european, si alte mandate, alte portofolii, dar in acest moment ne concentram pe agricultura”, a subliniat Cristian Diaconescu.

“Institutia diplomatiei românesti are datoria constitutionala de a se ocupa si de a promova interesul national indiferent de modul in care, la un moment dat, exista sau nu o dezbatere politica.

Ceea ce am dorit noi de la Coalitie si ulterior de la Guvern este oficializarea atât a portofoliului, cât si a candidatului pentru acest portofoliu, pentru ca doar intr-o astfel de situatie putem, in mod serios, sa ne angajam in negocieri si in tratative cu alte state”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Referitor la discutiile din coalitia de guvernare pe aceasta tema, seful diplomatiei române a afirmat ca exista consens intre cele doua partide “pentru a mobiliza intreaga forta politico-diplomatica a statului român, dimensiune executiva a MAE, dar si dimensiunea parlamentara”.

Pe de alta parte, el a afirmat ca România nu merge cu mai multe candidaturi in acelasi timp, dar ca participa la negocierile privind stabilirea portofoliilor pentru fiecare tara.

“Nu mergem cu mai multe candidaturi odata.

Exista insa mai multe paliere de tatonare, normale când este vorba de negociere si avem in vedere pentru a genera o masa critica la nivel european, un consens evident si cu presedintele desemnat al CE pentru ca, in colegiul comisarilor, sa avem, intr-adevar, un portofoliu de substanta”, a adaugat Diaconescu.

Referitor la o data limita pentru oficializarea candidaturii României, ministrul de Externe a raspuns: “Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.

“La nivel european, negocierile sunt in curs si, asa cum anunta presedintia suedeza, este posibil ca la sfârsitul lunii octombrie, deja sa fie supusa spre omologare Parlamentului European – (lista -n.r.)”, a mai spus Diaco0nescu.

Întrebat daca România se poate astepta si la concurenta altor state ale UE care isi doresc portofoliul pe agricultura, Diaconescu a raspuns “Categoric, da”, dar nu a dorit sa le faca publice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.