Comemorarea începerii celui de-al Doilea Război Mondial dă naştere la dispute

Disputa legata de responsabilitatea pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial ameninta sa umbreasca intâlnirea de marti de la Gdansk, cu ocazia comemorarii a 70 de ani de la inceputul razboiului.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, da apa la moara disputei, prin acuzatiile sale la adresa tarilor baltice, Ucrainei, UE si OSCE precum si prin dezvinovatirea lui Stalin, scrie ziarul britanic Guardian.

Vara aceasta, statele baltice aruncau responsabilitatea pornirii razboiului atât asupra lui Hitler, cât si asupra lui Stalin, in timp ce Rusia arata cu degetul la Polonia.

În ultima instanta, disputa nu este legata de trecut, ci de prezent, in special de pretentia Rusiei de a avea “interese privilegiate” printre vecinii post-sovietici.

Presedintele rus a contribuit si el in mod exploziv la disputa, afirmând ca sugestia conform careia Stalin a avut vreo responsabilitate in declansarea razboiului este o “pura minciuna”.
Potrivit lui Medvedev, Stalin a fost acela care “a salvat in ultima instanta Europa”.

Într-un interviu acordat luni (31 august 2009) dimineata postului de televiziune Rossia TV, Medvedev s-a napustit asupra tarilor baltice si Ucrainei, acuzându-le de rescrierea istoriei, glorificarea fascismului si umbrirea rolului conducator al Rusiei in eliberarea Europei, atacând totodata UE si OSCE pentru faptul ca Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat in iulie 2009 o rezolutie prin care stalinismul este pus pe picior de egalitate cu nazismul, atât Germania cât si URSS fiind declarate in mod egal responsabile pentru declansarea razboiului, lucru considerat de Medvedev o minciuna.

Citeste si:  Dmitri Medvedev a promulgat Tratatul ruso-american START

Liderul de la Kremlin a acuzat guvernele din statele baltice si Ucraina de faptul ca “declara fosti complici nazisti drept eroi nationali”, sugerând totodata ca vest-europenii au permis est-europenilor acest revizionism incredibil de teama sa nu-si strice relatiile.

Afirmatiile presedintelui rus au venit in momentul in care liderii Rusiei, Germaniei, Poloniei, Ucrainei si Lituaniei se pregatesc sa comemoreze 70 de ani de la inceperea razboiului, la Gdansk.

Rusia va fi reprezentata la manifestari de combativul premier Vladimir Putin, fiind insa putin probabil ca prezenta lui acolo sa risipeasca actuala dusmanie.

Vechile tensiuni reapar la suprafata, pe fundalul incercarilor disperate ale Moscovei de a lua apararea Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Hitler si Stalin au dezmembrat Europa, Moscova anexând ca urmare a intelegerii Estonia, Lituania, Letonia, doua treimi din Polonia si o parte din România.

Citeste si:  Situaţia demografică a Rusiei este chiar atât de gravă?

Kremlinul afirma acum ca Stalin nu a avut altceva de ales decât sa semneze pactul cu Hitler, in august 1939, aratând totodata ca Marea Britanie si Franta au facut ca razboiul sa devina inevitabil, prin semnarea acordului de la München, si acuzând Polonia ca a fost un aliat benevol al nazistilor si complice la impartirea Cehoslovaciei de catre Hitler, cu un an inainte.

Din punctul de vedere al istoricului rus Vladimir Rijkov, fost deputat al opozitiei, acest argument este unul de-a dreptul prostesc, fiind greu de inteles cum se poate spune despre Polonia ca a facut rau când a permis divizarea Cehoslovaciei iar despre Stalin ca a facut bine când a fost de acord sa imparta Europa de Est cu Hitler.

Istoricul este de parere ca “Kremlinul doreste sa creeze o noua identitate pentru natiunea rusa, luând apararea regimului Stalin si promovând ideea ca actiunile lui Stalin erau tot timpul indreptatite si necesare, inclusiv semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov”.

Potrivit lui Rijkov, conducerea actuala a Rusiei cauta sa-l reabiliteze pe Stalin pentru a-si justifica propriul sau model “autoritar”.

El il califica pe Hitler drept “creatorul” celui de-al Doilea Razboi Mondial, care poarta responsabilitatea pentru el, afirmând insa ca URSS, SUA, Marea Britanie, Franta si tarile baltice ar trebui sa-si asume si ele o responsabilitate pentru conflict.

Citeste si:  Economia Rusiei ar putea creşte cu 3,1% în 2010

Deocamdata exista putine semne ca disputa se va amortiza, Rusia promitând ca va dezvalui marti mai multe documente despre Polonia, din arhivele SVR (serviciul rus de informatii externe).

Ele vor urma declasificarii altor documente de urmarire strict secrete, folosite saptamâna trecuta de Moscova pentru a justifica ocuparea de catre Stalin a Europei de Est. În mai, Medvedev anunta crearea unui nou organism, menit contracararii a ceea ce el denumea “falsificarea istoriei”.

Comisia, dominata mai degraba de membri ai FSB (serviciul rus de informatii) decât de istorici profesionisti, urmeaza sa se asigure ca predarea istoriei pune accentul pe sacrificiul eroic al Rusiei in timpul razboiului, afirma Medvedev, aceasta urmând de asemenea sa combata pe “revizionistii” straini.

Afirmatia Rusiei, conform careia ea este indrituita la o sfera de influenta moderna la marginile Europei, a cauzat consternare in cadrul UE si in alte parti ale lumii. Istoric vorbind insa, acesta este un punct de vedere pe care Stalin l-ar fi impartasit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close