Companiile de căi ferate nu au fonduri pentru plata unor salarii compensatorii

Companiile de cai ferate nu au prevazute fonduri in bugetul de venituri si cheltuieli pentru plata unor salarii compensatorii catre angajati disponibilizati asa cum au cerut sindicatele, a declarat luni (31 august 2009) Constantin Axinia, subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI).

“Aud ca sindicatele cer 24 de salarii compensatorii pentru cei disponibilizati, insa cele trei companii de cai ferate nu au astfel de fonduri, iar la unele dintre ele nici in contractele colective de munca nu sunt prevazute astfel de sume”, a spus Axinia in urma unei intâlniri cu liderii de sindicat.

Citeste si:  Consiliul Concurenţei doreşte eliminarea în 2 ani a restricţiilor de pe piaţa farmaciilor

El a precizat ca sindicatele au primit luni din partea conducerii companiilor planurile exacte de restructurare, acestea prevazând disponibilizarea a 1.000 de salariati de la CFR SA, circa 1.400 de angajati de la CFR Calatori si aproximativ 50% dintre angajatii CFR Marfa, respectiv circa 8.500 de angajati.

Oficialul a precizat ca a cerut un punct de vedere unitar din partea sindicatelor cu privire la programul de restructurare si ca mâine sindicatele vor purta negocieri pe baza planurilor de restructurare cu conducerile celor trei companii, urmând ca saptamâna viitoare sa fie luata o decizie finala cu privire la restructurarea caii ferate din România.

Citeste si:  Constantin Niţă: Oltchim va fi rentabil până la finele acestui an

Totodata, MTI va purta discutii cu reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) pentru a gasi solutii de acordare a unor plati compensatori celor disponibilizati.

Saptamâna trecuta, sindicatele au respins propunerea ministrului Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, de diminuare a salariilor mari din companii, fiind luate ca etalon salariile situate intre salariul mediu si salariul directorilor generali ai celor trei companii.

Joi, CFR SA primise un plan de reducere a personalului cu 1.000 de angajati, prin desfiintarea a patru regionale, si anume Brasov, Constanta, Galati si Timisoara, potrivit liderului Federatiei Sindicale Miscare-Comercial, Gheorghe Popa.
El a precizat ca, din punctul sau de vedere, cei o mie de oameni vizati nu rezolva problema.

Citeste si:  La CFR Călători vor fi desfiinţate 4 regionale, iar la cele 3 societăţi vor scădea veniturile
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close