Ochiul Moscovei rămâne vigilent

La 20 de ani de la caderea Zidului de la Berlin, numerosi agenti secreti rusi ramân desfasurati in fostele tari comuniste. Varsovia este de parere ca pe teritoriul sau actioneaza 800 de militari rusi in serviciul Moscovei.

Adevarul este ca serviciile secrete ruse au multi spioni desfasurati in fostele tari comuniste din Europa centrala si de est. Integrarea unei bune parti a acestor state in NATO si UE si desfiintarea URSS nu a insemnat si o renuntare din partea Moscovei de a supraveghea indeaproape ceea ce se intâmpla in curtea sa din spate, noteaza ziarul Las Provicias.

“Are logica având in vedere ca Rusia este o tara cu pretentii imperialiste care nu a asumat cu naturalete schimbarile realizate de tarile din Europa Centrala si de Est dupa caderea Zidului de la Berlin in urma cu 20 de ani”, este de parere analistul polonez de politica internationala Andrzej Szeptycki.

Potrivit unor diferite surse, Moscova are desfasurata o puternica retea de spioni si colaboratori ai FSB (succesorul KGB) si ai altor servicii secrete in tarile fostei Cortine de Fier.

Agentii secreti rusi s-au infiltrat in cercurile economice si politice, atât ale stângii postcomuniste cât si ale dreptei, in mediile religioase, sociale si ziaristice iar teama liderilor tarilor din est este ca acestia ar fi putut patrunde chiar si in cercurile militare si de securitate.

Spionii actioneaza cu mai mult sau mai putin noroc si sunt de multe ori descoperiti si expulzati de autoritatile din tarile rezidente.
La mijlocul lunii august, 2 diplomati ai Ambasadei Federatiei Ruse din Praga au fost expulzati de autoritatile cehe fiind acuzati de colaborare cu serviciile secrete ale tarii lor.

Reactia nu s-a lasat asteptata. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat decizia Pragai drept “o provocare”, iar Moscova a raspuns cu aceeasi moneda: expulzarea a doi diplomati cehi pentru presupusa conexiune cu serviciile secrete din tara lor.

Desi seful statului, euroscepticul Vaclav Klaus, are relatii excelente cu oamenii de afaceri rusi, autoritatile cehe sunt extrem de susceptible la tot ceea ce este legat de securitatea statului lor in fata Rusiei.

În asemenea masura, incât intrevederea pe care a avut-o in iulie, liderul socialistilor cehi, Jiri Paroubek – un fost comunist – cu Vladimir Putin, la Moscova, a suscitat o apriga polemica politica.

Dupa cât se pare, Paroubek i-ar fi promis lui Putin ca, daca va castiga viitoarele alegeri, se va opune instalarii scutului antirachete american in Cehia. Promisiunea a fost resimtita cu un pumn in stomac la Praga.

Cazul ceh este insa comparabil cu cel al restului tarilor postcomuniste. În urma cu 2 ani, seful contraspionajului polonez, Antoni Macierewicz, a declarat ca “a crescut considerabil” infiltrarea agentilor rusi in Polonia.

Potrivit Varsoviei, in tara exista circa 800 de militari rusi in serviciul spionajului Moscovei. În opinia ziarului conservator polonez Rzeczpospolita, cei doi militari rusi expulzati anul trecut de Varsovia “spionau secrete ale NATO din Polonia”.

Alianta Atlantica a expulzat mai multi diplomati rusi pentru spionaj in aprilie. Nu era prima data. Moscova a negat intotdeauna acuzatiile asigurând ca institutia de aparare euroatlantica incearca sa slabeasca Rusia pe flancul sau militar si politic.

Desi in ultimele luni s-a produs o relativa apropiere intre NATO si Moscova, “suspiciunile ca Rusia rezista avansului frontului euroatlantic din estul Germaniei si ca va face tot posibilul pentru a-l slabi, in tari precum Polonia, Cehia, Ungaria sau România, nu au disparut”, au explicat surse diplomatice comunitare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.