Proteste ale magistraţilor, în întreaga ţară

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti şi magistraţii din întreaga ţară îşi restrâng activitatea începând de marţi, în semn de protest faţă de prevederile noii legi unice de salarizare în sistemul bugetar şi de subfinanţarea justiţiei.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, cărora li s-au alăturat reprezentanţi ai Curţilor de Apel din ţară, au decis restrângerea numărului de dosare pentru creşterea calităţii actului de justiţie, limitarea şedinţelor de judecată până la ora 14,30 şi blocarea ECRIS-ului în sensul că dosarele noi, care urmează să intre pe rol, vor primi termen începând cu 1 ianuarie 2010.

La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii au anunţat şi faptul că nu vor participa la procesele electorale şi nici la contestaţiile electorale.

La Braşov, judecătorii instanţelor de judecată din raza Curţii de Apel au hotărât adoptarea propunerii Curţii de Apel Târgu Mureş, în sensul de a refuza în scris desemnarea judecătorilor în birourile electorale începând cu alegerile prezidenţiale din toamna acestui an.

De asemenea, s-a adoptat propunerea aceleiaşi instanţe ca judecătorii să nu mai poarte în şedinţele de judecată însemnele distinctive ale profesiei, respectiv robă, insignă, bavetă.

S-a mai adoptat propunerea Curţii de Apel Ploieşti privind modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de judecată începând cu data de 28 august 2009. Judecătorii au mai hotărât stabilirea unor reguli referitoare la normarea activităţii jurisdicţionale şi administrative, propusă de Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale a Judecătorilor.

Magistraţii braşoveni au fost de acord şi cu propunerea Curţii de Apel Târgu Mureş de desfăşurare graduală a protestului judecătorilor, urmând a fi parcursă inclusiv etapa extremă a întreruperii activităţii, cu excepţia dosarelor cu arestaţi şi a altor cauze urgente, dar numai în situaţia în care demersul declanşat de corpul judecătorilor va rămâne fără niciun ecou în plan legislativ, pornind de la premisa că puterea judecătorească are obligaţia constituţională de a-şi apăra independenţa.

Deciziile au fost luate joi, 27 august, în adunarea generală desfăşurată la sediul Curţii de Apel Braşov.

Marţi, la sediul Curţii de Apel Braşov se va desfăşura Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul instanţelor de judecată din raza Curţii de Apel Braşov de care aparţin şi instanţele din judeţul Covasna, care vor hotărî asupra formelor de protest ce se vor desfăşura în perioada următoare.

La fel, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia vor decide astăzi, în adunare generală, dacă şi în ce mod vor protesta faţă de prevederile proiectului Legii unice de salarizare a personalului din sectorul bugetar.

La Cluj, judecătorii îşi întrerup de astăzi activitatea şi nu vor mai intra în sălile de judecată până la soluţionarea revendicărilor lor.

Potrivit vicepreşedintelui Tribunalului Satu Mare, judecătorul Remus Nemeş, începând de marţi, vor fi suspendate toate activităţile judecătorilor, cu excepţia cauzelor urgente, cum ar fi dosarele penale şi cele care privesc plasamentul minorilor.

Celelalte dosare vor fi amânate iar cele nou intrate vor primi termene mai lungi, direct din 2010.

Judecătorii Tribunalului şi Judecătoriilor din Piatra Neamţ au anunţat la rândul lor că boicoteze activitatea instanţelor, până când Guvernul va aproba alocarea sporului de 50% de solicitare neuropsihică.

Judecătorul Iulian Nitrofan a declarat că magistraţii vor judeca doar procesele de arest preventiv şi cele de plasament familial. „În restul cazurilor, vom intra în sălile de judecată şi vom da doar termene”, a spus el.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Oradea a decis luni întreruperea activităţii de judecată începând cu data de 1 septembrie, dar şi activitatea personalului administrativ.

Excepţie se va face în cazul dosarelor ce impun verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurilor preventive, respectiv ale ordonanţelor preşedinţiale pentru suspendarea provizorie a executării silite în materie civilă.

Potrivit purtătorului de cuvânt, judecător Cristi Danileţ, tot de la 1 septembrie se va sista programul cu publicul la sectoarele administrative, cu excepţia programului de la Biroul preluări acte şi Registratură, care va înceta începând cu 7 septembrie.

Pentru soluţionarea crizei prin care trece justiţia română în general şi cea orădeană în particular, judecătorii solicită:

trecerea bugetului instanţelor judecătoreşti din administrarea Ministerului Justiţiei în cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;
colectarea taxelor de timbru în bugetul propriu al justiţiei şi nu în cel al autorităţilor administraţiei locale;
salarizarea magistraţilor la un nivel egal cu cel al puterilor legislativă şi executivă;
respectarea autorităţii tuturor hotărârilor judecătoreşti şi executarea de îndată a celor care consfinţesc drepturi salariale ale personalului din sectorul de justiţie, precum şi promovarea unei politici eficiente de ocupare a posturilor vacante din justiţie.

Judecătorii orădeni susţin, potrivit aceleiaşi surse, că este nevoie de sprijin şi înţelegere din partea opiniei publice, justiţiabililor şi avocaţilor cu privire la situaţia ivită şi îşi exprimă convingerea că autorităţile decidente se vor implica imediat în soluţionarea solicitărilor al căror scop este funcţionarea adecvată a justiţiei, în condiţii de independenţă, profesionalism şi eficienţă.

De asemenea, adunarea generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi a decis, luni, ca, începând cu data de 1 septembrie, să îşi restrângă activitatea în semn de protest faţă de subfinanţarea justiţiei şi salarizarea magistraţilor în raport cu celelalte puteri ale statului.

Potrivit preşedintelui Curţii de Apel Galaţi, Mariana Ghenea, prin restrângerea activităţii se vor judeca numai cauzele în materie penală privind măsurile preventive (luare, verificare, prelungire, încetare etc.), iar în materie civilă, doar cauzele privind plasamentul minorilor, cereri de suspendare, ordonanţe preşedinţiale, măsuri asiguratorii, cereri de constatare a nulităţii grevei şi de suspendare a grevei, cereri de preschimbare termen.

Toate cauzele aflate pe rol vor fi amânate pentru noi termene de judecată, conform planificărilor aprobate în colegiul de conducere, iar judecătorii vor refuza să participe în comisiile şi birourile electorale, precum şi la soluţionarea contestaţiilor electorale.

Mariana Ghenea a spus că Adunarea Generală a Judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi a hotărât că protestele vor înceta la rezolvarea revendicărilor.

Citește și
1 Comentariu
  1. gogu covasna spune

    Aceeasi magistrati care si-au aprobat prin hotarari(decizii)date de ei plata tuturor sumelor restante din anii anteriori su care nu au facut acelasi lucru pentru celalalte categorii de bugetari!!!!!!!! Rusine!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.