România a exportat de aproape doua ori mai multe fructe

0

România a exportat, in primele 5 luni din 2009, peste 3.884 tone de fructe, in valoare de 6,67 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decât in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

În primele 5 luni ale anului 2008, cantitatea de fructe livrata la export a fost de 1.971,5 tone, in valoare de 4,6 milioane euro.

Si in privinta legumelor, exporturile au crescut de la 3.027,3 tone (1,8 milioane euro) in primele 5 luni din 2008, la 6.318 tone, in perioada similara din acest an incasarile depasind 2,867 milioane euro.

Cu toate acestea, România continua sa importe, anual, circa 60% din necesarul de legume si fructe, intrucât productia autohtona asigura mai putin de jumatate din necesar, respectiv doar 35-40%.

Potrivit datelor MAPDR, in primele 5 luni din anul 2009 a fost importata o cantitate de fructe de aproape 40 de ori mai mare decât ceea ce a fost exportat, respectiv 147.256 tone fructe, in valoare 79,368 milioane euro, si 118.808 tone legume (46,395 milioane euro), de aproape 19 ori mai multe decât exporturile.

Productia de fructe autohtone a scazut in primele 7 luni din acest an, la aproape toate soiurile, mai ales ca inghetul târziu de primavara a distrus circa 1.400 hectare plantatii pomicole.

Astfel, in primele 7 luni din 2009 au fost obtinute 27.104 tone de visine si cirese, fata de 28.587 tone in perioada similara din 2008, caise si zarzare – 5.205 tone (8.699 tone in primele 7 luni din 2008), prune – 35.062 tone (19.515 tone in 2008), piersici – 4.057 tone (fata de 5.043 tone), capsuni – 21.684 tone (20.540 tone anul trecut).

La legumele de sera, productia primelor 7 luni ale anului in curs a fost de 33.747 tone, de 1,7 ori mai mica decât in perioada similara din 2008.
Românii consuma, in medie, 120 de kg pe locuitor de fructe si legume, mult mai putine comparativ cu media Uniunii Europene, unde se ajunge la 180-200 kg pe locuitor.

Potrivit producatorilor, o cauza importanta a consumului redus de fructe este declinul continuu al sectorului horticol din România, dupa 1989. Îmbatrânirea livezilor si retrocedarile au facut ca multe zone sa fie lasate in paragina.

Productia de fructe a scazut de la 1,6 milioane de tone in 2005, la 1,5 milioane in 2006, si la 1,13 milioane tone in 2008. În cazul legumelor de sera productia din 2008 s-a cifrat la 3,439 milioane tone.
Punerea pe picioare a unei livezi este destul de costisitoare.

Doar un hectar de pomi fructiferi costa intre 12.000-16.000 de euro, iar pentru infiintarea unui hectar de sere moderne pentru legume suma este cuprinsa intre 500.000 si 1,2 milioane euro.

Potrivit MAPDR, sprijinul financiar pentru infiintarea unei livezi sau a unei sere de legume poate fi asigurat prin accesarea masurii 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”. Prin aceasta masura poate fi obtinuta o finantare de proiect de pâna la 50% din valoarea eligibila a acestuia.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.