România poate obţine 2 miliarde de euro din vânzarea surplusului de CO2

0

România detine un surplus de 200 milioane de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2), vânzarea acestuia putând aduce la bugetul de stat aproximativ 2 miliarde de euro pâna in anul 2015, noteaza presa de la Bucuresti.

Potrivit specialistilor in domeniu, momentul unei astfel de tranzactii nu ar fi prielnic, intrucât vânzarea certificatelor de CO2 nu garanteaza o economie rapida la bugetul de stat.

Motivul? Multe dintre statele interesate pentru certificatele României se feresc de legislatia greoaie si de birocratia excesiva.
Mai mult, presa scrie ca, la ora actuala, România nu dispune, deocamdata, de un cadrul legislativ care sa-i permita efectuarea unor astfel de tranzactii.

În urma Protocolului de Kyoto, tara noastra are dreptul de a vinde un surplus de maxim 200 milioane certificate de CO2.

Conform aceluiasi document, fiecare stat semnatar isi asuma obligatia sa nu depaseasca o anumita cantitate de emisii CO2 in perioada 2008-2012, diferenta fata de tinta fixata putand fi valorificata prin vânzarea de certificate catre alte tari care nu reusesc sa-si atinga tinta.

Atât Ministerul Mediului, cât si Ministerul Mediului, au lansat proiecte legislative privind tranzactiile cu certificate de CO2.
În legatura cu acest subiect, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara la inceputul lunii iulie 2009, ca România nu a gasit inca un cumparator pentru surplusul de emisii.

“Înca de discuta pe marginea acestui subiect. Cele 150 de milioane tone de emisii de CO2 vor fi vândute, dar, momentan, nu stim catre cine.
Se poarta discutii de vreo 2 luni, iar in perioada imediat urmatoare se va ajunge la concluzie pe marginea acestui subiect”, a explicat seful de la Mediu.

România, una dintre tarile care participa la sistemul european de tranzactionare a cotelor emisiilor de dioxid de carbon, in urma Protocolului de la Kyoto, s-a clasat, in 2008, pe locul 9 in Uniunea Europeana, dupa cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE).

Emisiile de dioxid de carbon verificate ale României au scazut, anul trecut, cu 8,7% fata de 2007, la 63,5 milioane tone, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3%, la 252.

A doua sesiune de tranzactionare a EU ETS a inceput la 1 ianuarie 2008 si va continua timp de 5 ani pâna la 31 decembrie 2012. În acest interval, tarile industrializate trebuie sa atinga tintele de emisii convenite prin Protocolul de la Kyoto.
Începând cu 1 ianuarie 2013, sistemul de tranzactionare a emisiilor va fi reformat in mod substantial.

Potrivit raportului CE, in 2008 cele mai multe alocari gratuite le-au primit Germania (388,7 milioane tone CO2 echivalent), Marea Britanie (213,5 milioane tone) si Italia (211,7 milioane tone), iar cele mai putine Malta (2,1 milioane tone), Luxemburg (2,5 milioane tone) si Letonia (2,9 milioane tone).

Vânzarea certificatelor de emisii de CO2 are loc pe burse, iar preturile variaza in functie de cerere si oferta. Cel mai mare pret a fost de peste 30 de euro pe tona, iar cel mai scazut de jumatate de euro pe tona.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.