EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Secretomanie şi incompetenţă la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri

0

Pe lângă faptul că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ţine la secret numele firmelor care au beneficiat de credite pe banii statului, această instituţie (consumatoare de fonduri publice) dă dovadă şi de lipsă de competenţă în alegerea furnizorilor de servicii.

.

Recent, FNGCIMM a anunţat printr-un comunicat de presă că firma Speed Net Curier SRL, ce asigura legătura Fondului cu partenerii săi, a intrat în insolvenţă. „Nerespectarea de către această firmă a obligaţiilor contractuale şi intrarea ei în insolvenţă generează întârzieri în preluarea şi transmiterea dosarelor de garantare ale clienţilor”, se arată în comunicatul semnat de Lucia Stela Alexandru, consilier marketing.

Fondul nu dă dovadă de mai multă „inspiraţie” nici la alegerea firmelor cărora le garantează împrumuturile. Acestea intră în insolvenţă una după alta, trăgând după sine, în hăul pierderilor, şi banii pe care băncile îi atrag din fondul de garantare pentru a-şi acoperi ratele neachitate de societăţile debitoare.

Teoretic, instituţia statului are la îndemână drept sursă de recuperare a pierderilor înscrierea la masa credală.

Însă, contractele de garantare semnate între FNGCIMM şi partenerii lor, băncile, consfinţesc faptul că acestea din urmă au întâietate la recuperarea creditelor restante. Dacă după îndestularea băncii, firma mai deţine active valorificabile, atunci vine şi rândul Fondului să îşi recupereze banii executaţi ca şi garanţie.

IMM-uri garantate, intrate în insolvenţă, pe bandă rulantă

Numărul IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est care au beneficiat de garanţia statului pentru împrumuturi este foarte mare, depăşind 860, de la începutul anului 2008 şi până în prezent.

Cifrele, statisticile şi mai ales numele partenerilor creditori şi cei garantaţi au statut de „secret de stat”.

Cu mare greutate, directorul FNGCIMM Bacău, Gheorghi Ostafi, a recunoscut că şase dintre cei 115 agenţi economici din judeţ care au beneficiat, anul acesta, de credite garantate, în valoare de 55,6 milioane RON, au ajuns deja în instanţă pentru neachitarea ratelor.

Faptul că impasul financiar a survenit la scurt timp de la acordarea împrumutului, atrage o serie de semne de întrebare cu privire la relaţiile existente între instituţiile finanţatoare şi IMM-urile care au beneficiat de respectivele împrumuturi, garantate de stat.

Credite garantate, în secret, pe banii statului

La nivelul judeţului Iaşi, secretomania este şi mai mare. Reprezentantul biroului ieşean al Fondului, Daniel Isachi, a refuzat cu vehemenţă să ofere o informaţie cât de mică: Sunaţi la Bucureşti, la sediul central. Noi nu avem voie să furnizăm niciun fel de date”.

Şefii din Capitală se ascund în spatele contractelor de garantare semnate cu băncile cu toate că gestionează fonduri provenite din dările la stat plătite de toţi contribuabilii.

„Reglementările bancare presupun reguli stricte de confidenţialitate în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii, atât despre băncile finanţatoare, cât şi despre IMM-urile clienţi ai băncilor”, a fost răspunsul la o solicitare oficială de informaţii, transmis de Irina Constantinescu, director executiv al Direcţiei sinteză, risc, strategie şi relatii instituţionale din cadrul FNGCIMM.

Ca simpli cetăţeni ai acestui stat, dar şi în calitate de contribuabili la bugetul din care se „hrăneşte” acest Fond, ne punem întrebările legitime:

Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei secretomanii manifestate atunci când vine vorba de traseul banilor publici? Şi de ce numele celor care au beneficiat de avantajul garantării creditelor din fonduri publice nu poate fi dezvăluit? Poate pentru că avem de-a face cu o categorie de firme mult prea „specială”?

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.