EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Test al respiraţiei pentru depistarea cancerului la plămâni

Un grup de cercetatori israelieni a pus la punct un procedeu care permite diagnosticarea cancerului la plamâni analizând respiratia, inainte ca tumorile sa fie vizibile pe radiografii, potrivit unui studiu publicat duminica in revista britanica Nature Nanotechnology, citat de cotidianul La Libre Belgique de luni (31 august 2009).

În cadrul procedeului se utilizeaza nanoparticule din aur, prin care se detecteaza niveluri infime de compusi organici volatili, a caror cantitate creste la persoanele care sufera de cancer.

Conform echipei de cercetatori, conduse de Hossam Haick de la Institutul de Tehnologie din Israel, procedeul trebuie sa mai fie treaca prin teste clinice la scara mare.

Primele teste au depistat cancerul la plamâni cu o reusita de 86%, afirma grupul. În prezent, numai 15% din cancere sunt descoperite inainte ca boala sa inceapa sa se extinda, in timp ce o depistare precoce creste considerabil sansele de supravietuire.

Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a prelevat esantioane din respiratia a 56 de persoane sanatoase si a 40 de persoane bolnave de cancer la plamâni. Au fost studiati apoi compusii organici volatili prezenti la pacientii cancerosi, care puteau servi ca biomarkeri ai bolii.

Cercetatorii au pus la punct un ansamblu de captatori chimici cu nanoparticule de aur. Au folosit acesti captatori pentru a putea detecta anumiti compusi organici volatili, specifici cancerului, si a diferentia astfel respiratia pacientilor cancerosi de cea a persoanelor sanatoase.

“Aceste rezultate sunt foarte promitatoare pentru diagnosticele rapide, usoare si putin costisitoare ale cancerului la plamâni”, au precizat cercetatorii, apreciind ca tehnica elaborata de ei ar putea fi extinsa si la alte tipuri de cancer.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cancerul la plamâni ucide 1,3 milioane de persoane pe an in toata lumea, adica aproape 18% din decesele cauzate de cancer.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata