Un nou atac împotriva Tratatului de la Lisabona în pregătire

Prezentarea unui nou recurs impotriva Tratatului de la Lisabona in fata Curtii Constitutionale cehe din partea unui grup de senatori din aceasta tara a tras semnalul de alarma la Bruxelles.

Întreg procesul institutional european va fi din nou paralizat daca avanseaza initiativa senatorilor din ODS (Partidul Democratic Civic), de centru-dreapta, fondat de presedintele Vaclav Klaus – recunoscut eurosceptic si dusman declarat al noului text legal.

Tratatul de la Lisabona depinde de ratificarea de Irlanda, unde a fost convocat un referendum la 2 octombrie si de semnarea presedintilor Germaniei, Poloniei si al insasi Republicii Cehe, noteaza ziarul El Pais.

Senatorii conservatori care vor prezenta recursul in urmatoarele zile, realizeaza demersurile cu discretie extrema, de teama ca tribunalul constitutional sa respinga recursul “considerând ca se refera la un subiect deja judecat”, potrivit unor surse comunitare. Într-adevar in noiembrie anul trecut, judecatorii tribunalului au decis ca tratatul nu este contrar nici literii nici legii constitutionale cehe.

Ulterior, in februarie si in martie anul acesta, Parlamentul si Senatul au aprobat Tratatul de la Lisabona, care mai depinde doar de semnatura presedintelui Vaclav Klaus, dar care reiterat in repetate rânduri ca “va fi ultimul care il va semna”.

Pentru a facilita aprobarea sa de deputati si senatori, a fost aprobata o lege cu “mandat special” care stabileste ca “guvernul nu va transfera noi puteri Bruxelles-ulului fara acordul Parlamentului”.

Acum senatorii cer ca aceasta dispozitie sa fie aprobata de minimumul constitutional de 60% din deputati.

Îi incurajeaza de asemenea decizia Curtii constitutionale germane, care a cerut o noua lege pentru aprobarea tratatului. Ministrul ceh pentru probleme europene, Stefan Fuele, si-a exprimat saptamâna trecuta preocuparea fata de recursul senatorilor, “deoarece poate avea un impact international si pune in chestiune capacitatea Republicii Cehe de a-si indeplini angajamentele”.

Richard Falber, eurodeputat socialist, si-a exprimat la rândul sau increderea ca “judecatorii vor respinge recursul intr-o chestiune asupra careia deja s-au pronuntat”, subliniind ca “nu este vorba de un recurs serios ci de manevre stupide pentru a justifica nesemnarea Tratatului de catre presedintele Klaus”.

Bruxelles-ul se teme insa ca doar si acceptarea recursului de maximul tribunal ceh sa duca la o amânare a intrarii in vigoare a tratatului pâna dupa alegerile din Marea Britanie.

Liderul conservator, James Cameron – favorit in sondaje – a promis ca va organiza un referendum asupra noului tratat daca acesta va ramâne in aer pâna la venirea sa la putere.

Daca asa se va intâmpla, ar putea insemna sfârsitul acordului. Problema pe care o vor crea cehii coincide cu inceperea sesiunii politice de la Bruxelles care este marcata de un nou contencios institutional, precum numirea viitorului presedinte al Comisiei Europene.

Singurul candidat, actualul sau titular, Jose Manuel Barroso, ar putea fi confirmat la 16 septembrie de Parlamentul European. Barroso mizeaza pe sprijinul liderilor celor 27 si al lui Jerzy Buzek, presedintele Eurocamerei.

Buzek si-a reiterat decizia de a desfasura sedinta de vot la 10 septembrie. Ideea este ca UE sa-si unifice pozitia in perspectiva summitului G-20 din Pittsburg, din 24 septembrie.

Piedicile din calea Tratatului – Referendumul irlandez: la 2 octombrie cetatenii sunt chemati sa se pronunte a doua oara asupra tratatului dupa respingerea ratificarii sale in iune 2008.

Frâna din partea Germaniei: Curtea constitutionala a conditionat in iunie ratificarea sa de dotarea Parlamentului cu competente mai mari in adoptarea normelor europene.

Alegerile britanice din primavara: David Cameron, liderul conservator a promis un referendum daca tratatul nu va intra in vigoare pâna la o eventuala venire la putere a partidului sau.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.