Washingtonul este îngrijorat de intenţiile puterii de la Tokyo

Victoria Partidului Democrat din Japonia (PDJ) ii ingrijoreaza pe oficialii Departamentului de Aparare american, care isi pun intrebari asupra veleitatilor de repozitionare strategica ale principalului lor aliat din Extremul Orient.

În campania electorala, Yukio Hatoyama a denuntat greselile facute in trecut de Statele Unite, referindu-se la politica militara si economica a Administratiei lui George W. Bush.

A spus de mai multe ori ca relatia nipono-americana trebuie sa se desfasoare pe picior de egalitate, in cadrul unei lumi multipolare, si a evocat ideea unei “comunitati a Asiei de Est”, referindu-se la experienta constructiei Uniunii Europene, arata cotidianul elvetian Le Temps de luni (31 august 2009).

A venit oare timpul ca Japonia sa iasa de sub tutela americana? Sigur ca nu. PDJ este departe de a vorbi pe o singura voce in privinta securitatii nationale si multi membri – mai ales proveniti din Partidul Liberal-Democrat (PLD) – insista pe importanta legaturii cu Washingtonul.

China a depasit deja Statele Unite, fiind primul partener comercial al Japonei, dar, pentru Tokyo, relatia cu Washingtonul ramâne prioritara pentru a-si asigura securitatea.

Noul guvern japonez ar putea fi mai insistent in ceea ce priveste baza militara de la Okinawa si cei 47.000 de soldati prezenti acolo, punând din nou problema finantarii ei.

În perioada urmatoare, Pentagonul se teme mai ales de aducerea in discutie a ajutorului logistic asigurat de armata japoneza in Oceanul Indian pentru aprovizionarea cu petrol a trupelor americane care actioneaza in Afganistan.

Presa japoneza a preluat criticile impotriva unui “acord secret” incheiat cu Washingtonul, care ar permite portavioanelor americane echipate cu arme nucleare sa acosteze in porturile din Japonia, incalcând astfel Constitutia pasnica a tarii, care interzice orice arma nucleara, inclusiv depozitarea pe teritoriul japonez. PDJ a promis sa faca public acest acord.

“Nu este nimic secret, spune Jitsuo Tsuchiyama, specialist in problematica relatiilor nipono-americane la Universitatea Aoyama Gakuin din Tokyo.

Este vorba despre o nota cunoscuta care permite Statelor Unite sa transporte arme nucleare in Japonia, in cadrul unei operatiuni sub egida ONU, lucru care a fost negociat dupa razboiul din Coreea.”

Potrivit lui Tsuchiyma, Japonia va ramâne sub umbrela nucleara americana “atâta timp cât vecinii sai (China si Coreea de Nord) vor avea arma nucleara si cât Statele Unite vor fi piatra de temelie a sistemului international de securitate”.

Profesorul nu vede cum China ar putea prelua in perioada urmatoare stafeta de la americani in regiune:
“Si peste 10 ani, China va avea aceleasi probleme ca Japonia. Va fi o tara imbatrânita, chiar inainte de a deveni o tara dezvoltata.

În plus, ramâne comunista.” Ideea unei “comunitati a Asiei de Est” a PDJ corespunde intentiilor Beijingului. Potrivit Chinei, o asemenea comunitate ar putea inlatura Washingtonul si i-ar asigura dominatia regionala.

“Hatoyama viseaza atunci când se gândeste la un model european, spune un diplomat occidental. Situatia Asiei de Est este total diferita de cea a constructiei UE.”

Daca Statele Unite vor ramâne partenerul privilegiat al Japoniei, precizeaza Tsuchiyama, “este timpul ca Barack Obama sa-si defineasca politica vis-a-vis de aceasta regiune.

El spune ca vrea schimbari. Dar in ce constau ele?” Discursul sau de la Praga asupra abandonarii armelor nucleare n-a trecut neobservat in singura tara care a fost victima a doua bombe atomice.

Dar ce implica aceasta pentru tarile care beneficiaza de umbrela americana? Presedintele american ar trebui sa-si precizeze intentiile fata de aceasta regiune in noiembrie, cu ocazia unui summit al Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) organizat la Singapore.

Dezbaterea redeschisa de PDJ asupra unei Japonii care “poate spune nu Statelor Unite”, asa cum s-a intâmplat in 1993, când un premier socialist a ajuns pentru scurta vreme la putere, este revelatoare pentru starea de spirit a unei tari in criza de identitate, care-si cauta un loc nou in lume, scrie in concluzie cotidianul elvetian Le Temps.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.