Angajaţii Curţii de Conturi, nemulţumiţi de locul ocupat în Legea unică de salarizare

„Fiecare regim politic care a guvernat România dupa 1989 a incercat, si a reusit, din pacate, sa reduca rolul Curtii de Conturi a României, de institutie suprema de control financiar al fondurilor publice”, a declarat Carmen Stanescu, presedinte al Sindicatului Curtii de Conturi a României (SCCR).

Conform liderului sindical, in proiectul noii Legi de salarizare unitara a personalului din sectorul bugetar, angajatii acestei institutii se regasesc, din punctul de vedere al coeficientilor de ierarhizare, in jumatatea inferioara a intervalului dintre salariul minim si salariul maxim.

Carmen Stanescu sustine ca aceasta plasare a personalului de specialitate al Curtii de Conturi a României, arata, in mod explicit, modul in care este minimizata activitatea profesionala a acestei institutii.

“Tendinta de minimizare a importantei Curtii de Conturi este cu atât mai evidenta in aceste zile, când, pe fondul unor intense dezbateri publice pe tema legalitatii si oportunitatii cheltuirii unor fonduri publice, rolul acestei institutii este ignorat, iar prin rectificarile bugetare aprobate de Guvernul României, Curtea de Conturi a României va intâmpina serioase dificultati in desfasurarea activitatii sale”, a afirmat Stanescu.

În anul 1992, Curtea de Conturi a României, prin Legea nr.94/1992, a devenit institutie fundamentala a statutului de drept, definita prin lege ca organ suprem de control financiar si de jurisdictie in domeniul financiar.
“În ultimii ani, angajatii Curtii de Conturii s-au confruntat cu o serie de dificultati, cauzate in special de modificarile legislative.

Cu toate acestea, personalul de specialitate al Curtii de Conturi a României si-a indeplinit cu profesionalism atributiile de control asupra modului de formare, administrare si intrebuintare a resurselor financiare ale statului si ale sectorului public”, subliniaza reprezentantul angajatilor.

Cu toate acestea, personalul de specialitate al Curtii nu a organizat, pâna acum, proteste, greve sau alte actiuni prevazute de lege, pentru a atrage atentia opiniei publice si a guvernantilor asupra acestor probleme.

“Prin acesta Declaratie de presa dorim sa tragem un serios semnal de alarma in legatura cu ignorarea rolului acestei institutii democratice de control, cât si asupra fenomenului de coruptie din societatea româneasca”, a conchis Carmen Stanescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.