Companiile aeriene au pierdut 6 miliarde de dolari în primele 6 luni

Peste 50 de companii aeriene din intreaga lume au inregistrat pierderi de 2,021 miliarde dolari (1,40 miliarde euro) in al doilea trimestru al acestui an, majorând la 6 miliarde de dolari pierderile inregistrate de la debutul lui 2009, a anuntat marti (1 septembrie 2009) Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite AFP.

“Dat fiind faptul ca acest esantion de companii aeriene este incomplet, pierderile totale inregistrate de industria transportului aerian sunt, probabil, mai mari”, a avertizat IATA.

Ultimele estimari ale IATA mizeaza pentru acest an pe pierderi de 9 miliarde de dolari.

În timp ce companiile aeriene din Europa si Asia-Pacific au inregistrat rezultate mai slabe in trimestrul 2 al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, companiile aeriene din America de Nord au reusit sa-si reduca pierderile, iar companiile din America Latina si Orientul Mijlociu au raportat chiar o crestere a profiturilor.

Un numar de 16 companii companii aeriene din Asia-Pacific au inregistrat pierderi de 1,29 miliarde dolari in al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu pierderi de 958 milioane de dolari in perioada similara a anului trecut.

De asemenea, un numar de 12 companii aeriene din Europa au inregistrat pierderi de 1,101 miliarde dolari in perioada aprilie-iunie 2009, comparativ cu un profit de 439 milioane dolari inregistrat in urma cu 1 an.

În schimb, 20 de companii aeriene din America de Nord si-au redus pierderile de la 419 milioane dolari in trimestrul doi 2008 pâna la 134 milioane dolari in trimestrul doi 2009.

Companiile din America Latina au reusit sa-si majoreze profiturile de la 5 milioane de dolari in trimestrul 2 din 2008 pâna la 485 milioane dolari in trimestrul doi 2009, iar in cazul companiilor aeriene din Orientul Mijlociu profiturile au crescut de la sapte la 20 milioane de dolari.

Potrivit IATA, in luna iulie 2009 traficul international de pasageri a inregistrat o imbunatatire semnificativa, cu o scadere de doar 2,9% in ritm anual dupa o scadere de 7,2% inregistrata in luna iunie.

Cu toate acestea, IATA a avertizat ca nu se asteapta la o imbunatatire rapida. “Calatoriile au inceput sa se stabilizeze abia la sfârsitul primului trimestru.

A existat o imbunatatire semnificativa in luna iulie, insa evolutia viitoare va fi probabil mult mai volatila si mai slaba decât in mod obisnuit”, a informat IATA.

În mod traditional, perioada aprilie-iulie este importanta in materie de frecventare, deoarece companiile aeriene realizeaza, de regula, jumatate din beneficiile lor anuale in aceasta perioada.

Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni este organizatie care reprezinta aproximativ 230 de companii aeriene din intreaga lume, echivalentul a 94% din traficul aerian mondial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.