De ce băncile vând „pe ascuns” apartamentele clienţilor care nu-şi mai achită creditele?

– Tot mai multe imobile sunt scoase la vanzare de banci pentru a recupera creantele, dar procedura este putin transparenta.

.
Sute de case si terenuri, a caror valoare porneste de la 5.000 de euro si poate atinge sute de mii sau milioane de euro, sunt scoase la vanzare de banci pentru a recupera datoriile neachitate la termen de catre clienti, insa majoritatea licitatiilor se desfasoara foarte discret.

Ofertele destul de bune, cu discounturi de 20-40% fata de pretul pietei, nu sunt publice de exemplu pe site-urile bancilor decat in doua cazuri, la Raiffeisen si Bank Leumi.

Piraeus Bank nu are o astfel de lista pe site-ul bancii, insa a publicat recent anunturi de vanzare a imobilelor si terenurilor executate silit intr-un ziar de circulatie nationala. Reprezentantii institutiei financiare au motivat decizia de a publica datele intr-o singura publicatie prin faptul ca nu doresc sa grabeasca procesele aflate in executare si sa incurajeze eventualele activitati de specula, in detrimentul datornicilor care urmeaza sa isi piarda locuintele.

Spre deosebire de situatia de pe piata americana unde bancile publica listele de licitatii pe un site specializat – www.auction.com, in Romania institutiile financiare nu sunt obligate sa dea anunturi pe site-urile proprii si in ziarele de larga circulatie.

Astfel, se ajunge in situatia in care pe piata exista numeroase oferte de vanzare de locuinte ipotecate, insa potentialii cumparatori nu stiu de ele, iar informatiile privind numarul imobilelor scoase la licitatie de banci nu sunt publice.

Integral în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.