FSSS: Legea unică de salarizare împarte sărăcia în mod inechitabil

Legea unica de salarizare imparte saracia in mod inechitabil, sustine Viorel Rotilă, presedinte al Federatiei Sindicale Solidaritatea Sanitara.

Sindicalistii constata, dupa mai multe luni de negocieri, ca grila de salarizare pentru personalul sanitar a ramas neschimbata, “incercându-se doar cosmetizarea ei la vârf”, prin cresterea nesemnificativa a salariilor medicilor primari si specialisti si prin modificarea unor procente la alte categorii de personal, subliniaza un comunicat al FSSS.

În opinia sindicalistilor, “grila s-a modificat pe ici pe acolo, fara sa se schimbe nimic in ceea ce ii priveste” si considera ca “Ministerul Sanatatii trebuie sa-si asume acest esec, fiind unul din principalii responsabili pentru nivelul scazut de salarizare a personalului din sistem”.

,,Consideram ca forma Legii unice de salarizare arata modul in care societatea româneasca reuseste sa-si ierarhizeze valorile.
Daca la apogeul carierei sale un medic primar dintr-un spital de urgenta nu reuseste sa ajunga la jumatatea grilei de salarizare dintr-un stat inseamna ca acel stat nu este interesat de soarta sanatatii”, precizeaza Rotila.

Prin acesta grila, sanatatea si invatamântul ramân codasele sistemului de salarizare in timp ce cei “mai egali” au fost inghesuiti la vârful grilei. Singura reusita majora a acestor saptamâni de negocieri o reprezinta reducerea grilei la 12 trepte, fapt ce atenueaza un pic din inechitati prin faptul ca va lua cândva de la cei care au primit mai mult, considera liderul sindical.

Ultima speranta a membrilor FSSS este legata de discutiile de marti (1 septembrie 2009) cu sindicatele si de reactia Parlamentului României in fata asumarii raspunderii pe seama acestei legi.

,,Solicitam Guvernului sa accepte propunerile inaintate pentru a remedia in ultima clipa câteva din inechitatile majore fata de personalul medical si de toti salariatii din sistemul sanitar.

Chiar daca, din grija fata de viata si sanatate pacientilor, n-am inchis spitalele pentru a forta mâna Guvernului sa ne situeze la vârful ierarhiei, dar asta nu inseamna ca nu meritam sa fim tratati cu mai multa consideratie si sa beneficiem de o meritata pozitionare la mijlocul acestei ierarhii.

Speram ca Executivul sa nu ne lase drept ultima solutie iesirea in strada si greva”, subliniaza comunicatul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.