Grila de salarizare unitară se înscrie pe o scală de la 1 la 12 salarii minime

Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Dan Nica, ministrul Finantelor Publice Gheorghe Pogea, ministrul Justitiei Catalin Predoiu si ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale Marian Sârbu au avut marti (1 septembrie 2009) o noua intâlnire cu reprezentantii principalelor confederatii sindicale din România, pentru a discuta proiectul Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, informeaza un comunicat de presa al Executivului.

Conform documentului, seful Guvernului a sustinut ca in formularea proiectului de Lege a salarizarii unice a personalului din sectorul bugetar s-a tinut cont de solicitarile, observatiile si principiile formulate de catre reprezentantii sindicali, dar si de constrângerile bugetare impuse de respectarea indicatorilor macro-economici negociati prin acordurile pe care România le-a incheiat cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE).

Emil Boc a mentionat ca Executivul a inglobat in proiectul de lege propunerea sindicatelor de reducere a scarii de ierarhizare de la 1/15 la 1/12.
Astfel, in perioada 2010-2015 vor creste accelerat salariile mici, iar sporurile salariale vor reprezenta, in ansamblu, maxim 30% din salariu.

“În sanatate va fi o crestere de 78%, in invatamântul pre-universitar de 90%, pentru functionarii publici se prevede o crestere de 68%, pe o medie de 57%.

De asemenea, am facut tot ce ne-a stat in putinta si pentru puterea judiciara, de a fi in primul rând tratata ca putere egala in stat alaturi de puterea executiva si puterea legislativa, prin pozitionarea ei acolo unde ii este locul si prin a putea acorda limita sporurilor in ceea ce prevederile bugetare ne permit”, a declarat primul-ministru.

Oficialul a adaugat ca “fiecare categorie profesionala este foarte importanta pentru România si pentru fiecare trebuie gasita solutia de plasare corecta pe scala salarizarii unice”.

Biroul de presa al Guvernului precizeaza ca la intâlnire au participat din partea sindicatelor reprezentantii Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din România “Fratia”, Blocului National Sindical, Federatiei Sindicatelor din Administratia Publica “Publisind”, Confederatiei Sindicatelor Democratice din România, Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel ALFA”, Confederatiei Nationale Sindicale Meridian, Federatiei Nationale Sindicale “Justitia”, Uniunii Nationale a Judecatorilor din România, Asociatiei Magistratilor din România, Consiliului Superior al Magistraturii.

Citește și
6 Comentarii
 1. un cetatean spune

  Dupa atatea discutii privind grila de salarizare, si fara rezultat, v-as ruga sa analizati grila de salarizare de la sfarsitul anului 1989, privind venitul net pentru fiecare profesie. Cred ca ne incadram foarte bine la acea grila, daca mai exista

 2. ELENA REBENCIUC spune

  Sunt functionar public intr-o primarie si din cauza ca treptele si gradatiile au fost acordate preferential(fara comentarii),am coelgi cu aceeiasi vechime si celeasi studii,a caror volum de munca este pe jumatate si care au salarii de trei ori mai mari.Astept legea aceasta ca pe o mare sarbatoare si un gest de justitie sociala cum putini isi pot imagina.Sper ca cei implicati sa fie IMPARTIALI si foarte obiectivi in hotararile pe care le vor lua .

 3. pop spune

  Foarte interesant !
  Un profesor, cu institutul de 3 ani, clasa I are 18 ore pe saptamana, salarul dublu ca un jurist, inginer sau economist care are studii superiuoare de lunga durata, de 4-5 ani si a parcurs toate scarile ierarhice si lucreaza in loc de 18 ore 40-50 de ore pe saptamana.
  Numai profesorii au de studiat si trebuie sa se pregateasca pentru ore ? Un jurist sau un economist, indiferent ca lucreaza la primarie, consiliul judetean sau prefectura nu trebuie sa toceasca legile pentru a le cunoaste si a le pune in practica ?
  Sa va mai ganditi si la alte categorii si nu numai la invatamant si sanatate, ca prea le-ati deschis ochii . Si daca vrem sa fim sinceri, invatamantul si sanatatea sunt la pamant !
  Facultati pe banda rulanta, diplome false, predatul lectiei din caiet sau practicarea dictarii direct din carte, examene cumparate, numiri in functii pe criterii politice etc.
  In sanatate retete compensate pe bani pentru intocmirea acestuia, taxe pentru operatii stabilite in valuta, schimbarea lenjeriei de pat pe bani, tratare cu indiferenta, stabiliri de diagnostice fara consultare, pensionari pe caz de boala pe banda rulanta pt.taxe stabilite, prelungiri concedii de boala pe bani etc…etc…etc..
  Sunt curios !
  Le-ati majorat salariile pana la cer unora din invatamant si sanatate, iar de cei din administratiile locale v-ati batut joc.
  Oare nu vor proceda la fel ?
  E jale in aceasta tara ! Jale mare ! Si tot de cei din administratiile locale au nevoie politicienii si guvernantii ne mai vorbind de populatie !

 4. calin spune

  Nu inteleg ce tot se comenteaza ca ai terminat facultatea la particular, ba ai terminat la stat.
  Aceiasi profesori predau la stat ca si la particulari(la mai multe facultati).
  Cand preda la stat acelasi profesor, cu aceleasi studii, cu aceeasi experienta este mai destept decat atunci cand preda la particulari ?
  Nu trebuia sa se acrediteze facultatile particulare, sau trebuiau inchise daca nu fuctioneaza, sau functioneaza ilegal.
  La noi trebuie sa treaca 20-30 de ani sa ne dam seama ca ceva nu functioneaza ?
  Cunosc foarte multe cazuri la stat unde e mai rau ca la particulari.
  Dar…spunem noi, padure fara uscaciuni nu exista .
  Indiferent la ce domeniu ne referim: administratie, invatamant, sanatate etc., e prea mare democratie peste tot.
  Daca in parlament se doarme, ce citeste ziarul, se uita la poze sexi, se cearta, se absemteaza saptamani de zile fara ca cineva sa le ceara socoteala, se minte, se semneaza condica de prezenta dupa bunul plac, in Guvernul Romaniei se fac deturnari de fonduri etc..si avem pretentia ca in alte institutii sa se lucreze cu corectitudine, ca vin cei de mai sus in control
  Angajatul de la institutiile subordonate, fie el profesor, jurist, medic, economist, a terminat si el o facultate, unii studii post-universitare, are mai multa experienta decat cei care fac legile si decid asupra sortii noastre, are simtul raspunderii si mai poarta si frica sefilor, iar absenta de o ora sau doua de la serviciu, daca e cazul, mai trebuie si justificata.

 5. x spune

  Oameni buni,voi chiar nu vedeti ca asta se cheama campanie electorala!!Isi bat joc de noi de la o luna la alta si gata…cat despre legea asta cred ca pana la urma o sa vina cei de la FNI sa o gandeasca pentru noi ca dumnealor nu sunt in campanie.

 6. oana spune

  sunt functionar public intr-o primarie lucrez ca asistent social,(intocmesc dosare ajutor social, alocatii complementare, intocmesc si inregistrez cereri incalzire aprox 900/an luna noiembrie – in maxim doua trei saptamani, intocmesc state de plata,merg in teren pentru anchete socciale… si multe altele) am salariu de incadarare mai mic decat al unei femei de serviciu 670 lei. alti colegi care stau efectiv degeaba au salariu in jur de 3000 lei doar pentru ca au functia de inginer… cu noua grila de salarizare voi mai lua in jur de 70 lei in plus la salariu…. asa ca e bataie de joc, pacat ca omul nu e platit in functie de cat munceste si e platit doar pentru o vechime si pentru o functie si o facultate prin care doar a trecut…….asta e in romania!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.