Începe programul „Vacanţa la ţară”

Cea de-a XIV-a editie a programului “Vacanta la tara” a debutat marti 1 septembrie 2009, se va derula timp de doua luni, pâna la 1 noiembrie 2009 si isi propune sa promoveze turismul rural si turismul in extrasezon.

Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), organizatorul acestui program ofera posibilitatea petrecerii unei vacante in satele românesti la tarife promotionale.

Spre deosebire de anul trecut, ANTREC a decis ca acesta editie de toamna sa inceapa cu doua saptamâni mai devreme, in program inscriindu-se pensiuni din judetele Alba, Brasov, Constanta, Covasna,Gorj, Maramures, Neamt, Suceava, Sibiu, Tulcea, Vrancea.

“Vacanta la tara” consta intr-un pachet promotional de cinci nopti (sase zile), la pensiuni de doua, trei sau patru margarete, cu cazare de duminica pâna vineri. În weekend se practica tarife mai mari, asemanatoare celor din restul anului.

Pretul pentru cinci nopti de cazare la pensiuni de doua margarete este de 150 de lei de persoana, la care se adauga intre 25 si 30 de lei pe zi masa de prânz si 20 de lei cina.

La pensiunile de trei margarete pretul pentru cinci nopti de cazare este de 195 de lei de persoana, la care se adauga alti 50 de lei pe zi pentru mese. Programul se adreseaza tuturor categoriilor de turisti, respectându-se principiul “primul venit, primul servit”.
În judetul Brasov, ca noutate la editia din acest an a programului, micul dejun traditional a fost inclus in pretul de cazare.

Potrivit reprezentantilor filialei Asociatiei Nationale a Turismului Rural, Ecologic si Cultural Brasov, 10% dintre cele 1.000 de locuri puse la dispozitia turistilor au fost rezervate, la acesta editie de toamna participând pensiuni din Bran, Moeciu, Poiana Marului, Prejmer, Teliu si Râsnov.

ANTREC este o organizatie neguvernamentala, apolitica, membra a Federatiei Europene de Turism Rural- EuroGites, infiintata in anul 1994, ajungând, la ora actuala, la un numar de 3.000 de membri, proprietari de pensiuni turistice si agroturistice, mesteri populari, dar si oameni obisnuiti, sustinatori ai turismului rural, in 32 de judete.

ANTREC a lansat acest program care ofera, din anul 2003, pachete promotionale celor cu venituri reduse. Editia anterioara s-a derulat in perioada 3 mai- 19 iunie 2009, in pensiuni agroturistice din peste 30 de localitati din tara.

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in perioada 1 ianuarie – 31 mai 2009, la nivelul tarii, in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica sosirile au totalizat 46.538 de persoane, mai putine cu 7,1% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Scaderi au fost inregistrate atât la sosirile turistilor români (-6,1%), cât si la turistii straini (-16,0%).
În perioada analizata, ponderile cele mai mari in numarul sosirilor si al innoptarilor au fost inregistrate de hoteluri – 44,6%, respectiv 53,3%, urmate de pensiunile turistice rurale si agroturistice cu 26,4%, respectiv 22,8% in numarul total al sosirilor, respectiv al innoptarilor.

Localitatea cea mai vizitata de turisti este Piatra Neamt, cu 29,6% din numarul total al turistilor. Capacitatea de cazare turistica in functiune, in luna mai 2009, a fost de 141.963 locuri, mai mare cu 20,4% fata de aceeasi luna a anului 2008.

Ponderea cea mai mare in totalul capacitatii de cazare turistica in functiune o detin hotelurile (37,5%), pensiunile turistice rurale si agroturistice (30,2%), taberele de elevi si prescolari (10%), iar restul tipurilor de structuri de cazare detin 22,3%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.