EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Învăţământul este condamnat la îngheţarea salariului timp de mai mulţi ani

0

Învatamântul este condamnat la inghetarea salariului timp de mai multi ani de zile, a declarat marti (1 septembrie 2009) presedintele Federatiei “Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, dupa discutiile de la Guvern pe forma finala a proiectului de lege privind salarizarea unica in sistemul bugetar.

“Indiferent care este cresterea coeficientului, problema este alta: ca nu vor putea fi crescute salariile ani de zile. Ni se spune tot timpul ca, in 2015, salariile vor creste cu peste 50%, insa, in conformitate cu coeficientii din grila existenta, in 2010, 2011, salariile nu ar putea creste sub nicio forma, chiar daca nivelul coeficientului 1 este cel pe care l-ar prognoza Guvernul, adica sa se ajunga in 2011 la 800, fata de 600, cum este acum.

Cert este ca invatamântul este condamnat la o inghetare a salariilor timp de mai multi ani de zile”, a explicat acesta.

Potrivit lui Isvoranu, plaja in care grila de salarizare s-ar putea lucra in cadrul Ministerului Educatiei este “foarte aplatizata” si atunci “singurul lucru pe care poti sa-l faci este sa iei un 0,05 de la cineva si sa-l dai altcuiva”.

“În preuniversitar s-au taiat mai multe sporuri, dar si aici este o problema, pentru ca un punct nevralgic aici a fost cuantumul sporurilor pe nivel total.

Noi am cerut sa fie pe ordonator de credit, ei au spus ca, in conformitate cu scrisoarea FMI, ar trebui sa fie 30% pe totalul sistemului bugetar si pe care dânsii in fiecare an o vor imparti asa cum doresc.

Pe final, domnul Gherghina (secretar de stat in Ministerul Finantelor – n.r.) ne-a mai facut o surpriza si ni s-a spus ca sporurile pe care dânsii le-au luat in calcul nici nu sunt de 30% pe sistemul bugetar, ci de 15% pe sistemul bugetar, asa ca in fiecare an ne putem astepta si la alte surprize”, a precizat el.

Gheorghe Isvoranu a afirmat ca organizatiile sindicale din invatamânt vor lua in cursul zilei de marti (1 septembrie 2009) si miercuri niste hotarâri. “O sa ne consultam si colegii.

Ei sunt oricum extrem de revoltati de tot ceea ce se intâmpla. Din decembrie si pâna acum, noi, cei din invatamânt, am luat numai lovituri de la Guvernul Boc”, a spus Isvoranu.

La rândul sau, presedintele executiv al Federatiei Sindicale “Spiru Haret”, Marius Nistor, a apreciat ca, in prezent, salariatii din invatamânt sunt in treimea inferioara a piramidei salariale, deci, “cu alte cuvinte, cum au fost si inainte de aparitia acestui proiect de lege, asa vor fi si de acum inainte”.

“Profesorul universitar a ramas cu coeficientul de 7,7 la pensie si 5,85 la intrare, dar nu este vorba doar despre profesori, avem si alte grade didactice. Avem asistenti, care la debut sunt cu 2,2.

Deci suntem total nemultumiti. Iar marea nemultumire a noastra este ca nu s-a dat superiorului nici un spor de performanta. Este incredibil !

Presedintele Basescu vrea performanta cu orice pret. Spune ca nu suntem in primele 500 de universitati ale lumii. Pai cum sa fim, daca ii lasam pe profesori sa stea la acelasi salarii chiar daca unul munceste mai mult decât ceilalti?”, a spus Anton Hadar, presedintele Alma Mater.

Potrivit acestuia, in invatamântul superior nu s-a aprobat niciun fel de spor.
“Noua nu ni s-a dat nimic la superior, aici este problema. De aceea isi fac ei socoteli, ca pe spinarea unora care nu vor beneficia de sporuri pot sa se ridice la altii.

Am cerut spor de doctorat. Se va distruge scoala doctorala din România.
Nu vor mai veni tinerii sa invete, câta vreme o scolarizare la nivelul cel mai inalt al scolii doctorale nu este luat in consideratie”, a apreciat Hadar.
Acesta s-a aratat indignat de modul in care au decurs discutiile cu reprezentantii Guvernului. “Am stat acolo doua ore si jumatate.

Pentru mine a fost groaznic, nu stiu cum a fost pentru colegii mei. A fost o atmosfera apasatoare. Am fost, practic, terfeliti. Domnul Pogea, in afara sa tipe, sa zbiere, habar n-avea de ce se intâmpla.

Ne critica la orice moment. A fost ceva de neconceput. Ne spunea mereu ca avem cresteri de 77%, ca trebuie sa fim multumiti, iar când am venit cu o propunere legat de sporul de doctorat, de sporul de performanta, a zis ca nu vrea sa auda, ca decizia politica este luata.

Adica ramânem in coada clasamentului, cenusareasa sistemului bugetar, si ca trebuie sa plecam acasa, ca au venit altii care au importanta mai mare. În speta, stiti cine au intrat: cei din justitie si din magistratura”, a spus Anton Hadar.

El a adaugat ca “a citit o rautate de nedescris pe fetele celor care stabileau acesti coeficienti, care trebuiau sa ne ofere informatiile adecvate”. “Ei, mai degraba, ne criticau si voiau sa ne lamureasca de faptul ca noi suntem mult prea bine acolo unde suntem.

Si voi (mass-media – n.r.) cititi grila de salarizare si veti vedea ca suntem la coada. Ei asta cautau sa ne arate: ca suntem sus. Probabil ca au intors clasamentul invers”, a conchis presedintele Alma Mater.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.