IPP vrea ca parlamentarii să ia concediu fără plată în noiembrie 2009

Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita Parlamentului adoptarea a 4 masuri in vederea redobândirii credibilitatii sale, printre care acordarea de concediu fara plata pentru parlamentarii care isi vor lua zile libere in vederea campaniei electorale, in luna noiembrie 2009, dar si folosirea permanenta a sistemului de vot electronic.

IPP mai cere reformarea programului de lucru dupa modelul Parlamentului European si saluta decizia candidatului PNL in alegerile prezidentiale, Crin Antonescu, de a demisiona din functia de vicepresedinte al Senatului, sugerându-i lui Mircea Geoana sa faca un gest similar sau sa solicite in perioada oficiala a campaniei sa i se aprobe concediu fara plata.

IPP estimeaza o crestere a numarul absentelor parlamentarilor in perioada urmatoare, mai ales a acelora care sunt foarte implicati politic in organizatiile pe care le conduc.

“IPP solicita conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului României sa stabileasca, chiar de la inceputul sesiunii curente, faptul ca, in luna noiembrie, parlamentarii nu vor mai avea “activitate in teritoriu” (in fapt – liber pentru campanie electorala), ci isi vor lua concediu fara plata, fiind astfel solidari cu cei 1,5 milioane de angajati din sectorul public carora li se cere sa faca acelasi lucru”, se arata intr-un comunicat remis marti (1 septembrie 2009).

De asemenea, IPP propune reformarea programului de lucru al Parlamentului prin reorganizarea activitatii in Bucuresti si in teritoriu dupa modelul Parlamentului European (o saptamâna pentru sedinte de plen, una de lucru in comisii si una in teritoriu), astfel optimizându-se si modul de lucru din birourile parlamentare.

În comunicat se mai arata ca peste 100 de parlamentari nu comunicasera adresele birourilor parlamentare din teritoriu pâna la finalul sesiunii trecute. Totodata, IPP cere conducerii celor doua Camere sa foloseasca permanent sistemul de vot electronic prin cartela, pentru sedintele din plen.

“În sesiunea trecuta, peste 50% dintre proiectele de lege au fost votate fara a se folosi sistemul de vot aflat la dispozitia parlamentarilor, ceea ce a acoperit pe toti cei care chiuleau la momentul votului si in acelasi timp a incalcat prevederile Regulamentelor Camerelor privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor in plen.

Marturie stau inregistrarile video ale acestor sedinte”, precizeaza IPP, solicitând extinderea sistemului de vot si la comisiile permanente. IPP saluta decizia candidatului PNL in alegerile prezidentiale, Crin Antonescu, de a demisiona din functia de vicepresedinte al Senatului.

“În calitate de contribuabili, membrii IPP ii cer lui Mircea Geoana sa ia o decizie similara, cel putin solicitând in perioada oficiala a campaniei sa i se aprobe concediu fara plata daca nu sa demisioneze din functia de presedinte al Senatului, dovedind astfel ca nu este legat de putere, de avantajele financiare sau de imaginea publica pe care functia de Presedinte al Senatului o aduce”, mentioneaza IPP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.