EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Moody’s păstrează ratingul României la ‘Baa3’, cu perspectivă stabilă

0

Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a păstrat miercuri ratingul pentru bondurile emise de guvernul României la ‘Baa3’, iar perspectivă a fost menţinută la stabilă, potrivit unui raport al agenţiei de rating.

Moody’s consideră că ratingurile României sunt sprijinite de acordul convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniiunea Europeană precum şi de perspectivele de creştere pe termen lung.

Alţi factori importanţi care sprijină ratingul României sunt calitatea de ţară membră a Uniunii Europene şi angajamentul băncilor străine de a menţine finanţarea pentru subsidiarele lor din România.

‘România trece în prezent printr-o recesiune gravă care ar urma să dureze până în 2010’, a apreciat Kenneth Orchard, senior analyst la Moody’s.

‘După ce a intrat în criza economică globală cu o poziţie financiară oarecum precară, guvernul român a fost forţat să negocieze un acord de stabilizare cu FMI şi UE în luna martie 2009’.

Orchard subliniază că deşi acest plan nu a impiedicat o reducere severă a producţiei şi nici o înrăutăţire serioasă a indicatorilor datoriei guvernamentale, a redus totuşi semnificativ necesităţile de finanţare externă ale României precum şi riscul unei crize a balanţei de plăţi.

‘Moody’s a confirmat ratingul ‘Baa3′ pentru bondurile emise de guvernul României în luna martie 2009, imediat după anunţarea programului de stabilizare cu FMI şi UE’, a precizat Kenneth Orchard.

‘Disponibilitatea de finanţare oficială străină a ajutat la stabilizarea economiei româneşti şi a diminuat presiunile de refinanţare’, a mai adăugat analistul Moody’s.

În plus, programul convenit cu FMI şi UE a fost însoţit şi de o scrisoare importantă semnată de toate marile bănci străine care operează în România, prin care aceste instituţii şi-au reafirmat angajamentul de a-şi sprijini filialele.

Chiar dacă analiştii susţin că România se confruntă cu turbulenţe politice în avanpremiera alegerilor prezidenţiale din noiembrie, Kenneth Orchard a declarat că întrevede riscuri politice limitate şi că programul de convergenţă a României la standardele Uniunii Europene ar trebui să asigure perspective de creştere pe termen lung.

‘Moody’s nu este îngrijorat în mod serios de disputele politice din România, însă cu toate acestea există unele riscuri inerente de deteriorare a activităţii economice şi a calităţii activelor din sistemul bancar’, se arată în raportul agenţiei de rating.

Chiar dacă Moody’s crede că economia României nu va reveni pe termen scurt la nivelurile de creştere înregistrate în ultimii ani, perspectivele de creştere pe termen lung rămân solide.

‘Motivul principal pentru care ne aşteptăm la ritmuri soilde de creştere este că România este semnificativ mai săracă decât majoritatea statelor membre UE, ceea ce înseamnă că are un potenţial considerabil în procesul de convergenţă’, a explicat Kenneth Orchard.

‘Combinaţia dintre un mediu de afaceri rezonabil, calitatea de ţară membră a UE şi îmbunătăţirea infrastructurii, stimulată de fondurile venite de la UE, ar trebui să permită o creştere graduală a veniturilor reale spre media din UE’, susţine Kenneth Orchard.

Moody’s este singura mare agenţie de rating care acordă României un calificativ din categoria investment-grade, după ce Standard & Poor’s şi Fitch au retrogradat România la statutul ‘junk’ din cauza dezechilibrelor macroeconomice şi a lipsei politicilor de soluţionare a acestor dezechilibre.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.