Patronatul Vinului solicită introducerea unei limite de producţie pentru autoconsum la 30 hl/an

0

Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) a solicitat Ministerelor Agriculturii si Finantelor Publice definirea si ajustarea cantitatii de vin destinata consumului propriu familial, precum si limita admisa micului producator exceptat de la obligatia de a se autoriza ca antrepozitar in vederea producerii vinului.

Potrivit PNVV, aceasta solicitare are la baza mai multe argumente legate de consumul de vin.

“Consumul unei gospodarii poate fi de 78,3 litri/an, in conditiile in care la recensamântul din 2002 a fost calculat numarul de membri ai unei gospodarii la 2,9 persoane, iar consumul mediu pe cap de locuitor de circa 27 litri, conform INS.

Studiile de specialitate in domeniul consumului de vin arata ca este recomandat un consum zilnic de circa 0,4 litri/persoana/zi (doua pahare de vin).

Un calcul simplu conduce la un consum potential de circa 430 litri/an pentru fiecare gospodarie”, considera Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV, intr-un comunicat remis, marti (1 septembrie 2009).

Pentru insanatosirea mediului de afaceri, PNVV a propus celor doua ministere ca la proxima modificare a Codului Fiscal sa se analizeze introducerea unei limite de productie pentru autoconsum (30 hl/an) si coborârea plafonului maxim pentru care nu este necesara obtinerea autorizarii de antrepozitare fiscala (de la 200 hl la 30 hl/an).

“Cantitatea de 30 hl/an este foarte acoperitoare fata de ceea ce inseamna autoconsumul (0,783 hl/an) si recomandarile privind o viata sanatoasa (4,3 hl/an) pentru o gospodarie”, se arata in comunicat.

PNVV considera ca aceste modificari vor avea efecte pozitive in economie, cum ar fi eliminarea concurentei neloiale a celor care produc cantitati industriale, fiscalizarea profitului si a TVA-ului, care aduc pierderi bugetului de stat estimate de PNVV la 70-100 milioane euro/an, calculând pretul mediu al unui litru de vin la un euro, dar si protejarea consumatorilor prin controlul calitatii vinului introdus pe piata.

O alta solicitare a PNVV catre cele doua institutii se refera la stabilirea accizei la vinul spumos/spumant la valoare zero. Toate statele membre ale UE producatoare de vin (exceptie Germania si Ungaria) au stabilit nivelul accizei la valoarea 0 (zero) la vinul spumant, incurajând astfel productia viticola si comertul cu vinuri, ceea ce, in mod evident, conduce si la obtinerea de venituri superioare pentru bugetele nationale.

Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992, privind apropierea ratelor accizelor la alcool si bauturi alcoolice permite statelor membre stabilirea valorii zero atât pentru vinurile linistite, cât si pentru cele spumoase.
România ocupa locul 5 in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.

Potrivit informatiilor oficiale, productia medie anuala de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri. Din datele obtinute de la producatorii de vin, piata “organizata/oficiala” a vinului este de 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin.
Diferenta rezultata, de circa 4,5 milioane hectolitri, reprezinta autoconsum si piata nelegala.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.