PIB-ul României, în scădere cu 1,1% în trimestrul II din 2009

Produsul Intern Brut al României, estimat pentru trimestrul 2 din 2009 la 120,4 miliarde lei preturi curente, a inregistrat scaderi de 1,1% comparativ cu trimestrul anterior, releva datele Institutului National de Statistica (INS), remise, marti (1 septembrie 2009).

Potrivit sursei citate, aceste estimari confirma primele evaluari comunicate in data de 13 august 2009, diferentele fiind nesemnificative, in limita a 0,1%.

În privinta volumului de activitate, in trimestrul II din 2009, comparativ cu perioada anterioara, cele mai mari reduceri s-au consemnat in agricultura, silvicultura si piscicultura (-1,7%), constructii (-11%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-4,4%) si activitati financiare, de tranzactii imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (-4,1%)

Pe de alta parte, industria si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,5%, respectiv cu 0,2%.

Statistica INS arata ca volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au inregistrat o scadere cu 3% in al doilea trimestru din acest an, iar din punctul de vedere al utilizarii PIB-ului, in aceeasi perioada, consumul final total s-a redus cu 2,8%, in principal datorita reducerii cheltuielilor pentru consum ale gospodariilor populatiei cu 3,5%.

Citeste si:  Salonul Inventika şi Salonul Cercetării se vor desfăşura în luna octombrie

Consumul final individual al administratiilor publice si consumul final colectiv efectiv al administratiilor publice au crescut cu 1,4%, respectiv cu 4,4%, potrivit INS. Totodata, formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4,9% comparativ cu trimestrul I din anul 2009.

La capitolul export net, valoarea s-a atenuat pe seama cresterii intr-o mai mare masura a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+5,0%), in raport cu cresterea volumului importurilor de bunuri si servicii (+3,1%).

În serie bruta (neajustate sezonier), datele INS releva ca PIB-ul României estimat pentru trimestrul II 2009 a fost de 109,930 miliarde lei preturi curente, in scadere cu 8,7 al suta fata de trimestrul II 2008.

Aceasta diminuare s-a datorat reducerii importante a volumului de activitate din agricultura, silvicultura si piscicultura (-9,1%), industrie (-7,3%), constructii (-14,2%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii (-11,4%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (-7,4%).

Citeste si:  Renault va construi vehicule utilitare pentru Fiat începând din 2016

Alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 1,4%. Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au inregistrat o scadere de 13,6%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, in trimestrul II din 2009 cererea interna a scazut cu 15,6%, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 12% a consumului final total si cu 25,6 al suta a formarii brute de capital fix.

De asemenea, cheltuielile pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 15%, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-20.6%) si al serviciilor prestate populatiei (-20,4%).

Conform INS, PIB-ul estimat pentru semestrul I 2009 a fost de 206451,5 milioane lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 7,6% fata de perioada similara din 2008.

Citeste si:  Sergiu Nicolaescu: Cred că a fost blestemul meu - şi filmul şi faptul că nu am mai avut familie

Cercetarea centrului de statistica cuprinde activitatea de administratie publica si aparare, invatamânt, sanatate si asistenta sociala si alte servicii prestate populatiei, in care s-a luat in calcul diferenta dintre impozitele pe produs datorate la bugetul de stat (TVA, accize, alte impozite) si subventiile pe produs platite de la bugetul de stat.

Totodata, pentru finalizarea celei mai noi stastistici s-a tinut seama de cheltuielile gospodariilor populatiei pentru cumpararea de bunuri si servicii in scopul satisfacerii nevoilor membrilor lor, cheltuiala pentru consum individual al administratiilor publice (invatamânt, sanatate, securitate sociala si actiuni sociale, cultura, sport, activitati recreative, colectarea de deseuri menajere) si cheltuiala pentru consum individual al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei (organizatii religioase, sindicate, partide politice, uniuni, fundatii, asociatii culturale si sportive).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close