Programul „Rabla”, la a III-a şi ultima etapă din 2009

Numarul autovehiculelor care poate fi solicitat in vederea finantarii in cadrul celei de-a treia etape a programului “Rabla”, demarata la 1 septembrie 2009, este de 28.500, potrivit datelor publicate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Ultima etapa din acest an a programului de innoire a parcului auto national se va desfasura in perioada 1 septembrie – 11 decembrie.

Fondurile alocate noii etape sunt de 38 milioane de lei, acestea putând fi suplimentate cu suma ramasa neutilizata la sfârsitul etapei a doua sau, dupa caz, pot fi diminuate cu suma accesata in avans in etapa secunda, conform unui ordin publicat in iulie 2009.

Acest document mai stipuleaza ca un proprietar poate beneficia de mai multe prime de casare, prin achizitionarea mai multor autovehicule noi, in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de autovehicule uzate.

Alta noutate adusa de Ordinul remis in iulie mentioneaza ca diferenta dintre pretul autovehiculului nou achizitionat si prima de casare poate fi asigurata de proprietar inclusiv prin credite bancare sau prin finantare in baza unui contract de leasing financiar.

Potrivit AFM, la data de 26 august verificarea cererilor de tragere depuse in august era in derulare.
La 26 august, primul ministru Emil Boc a anuntat ca este posibil ca Executivul sa-si asume raspunderea pentru programul “Rabla” pentru tractoare si utilaje, dar si pentru extinderea programului la persoanele juridice.

“Vom extinde programul “Rabla” pentru tractoare si utilaje incepând cu 1 ianuarie 2010. Este posibil ca aceasta masura sa fie inclusa chiar in pachetul asupra caruia urmeaza sa ne asumam raspunderea la inceputul lunii septembrie.

Vom extinde programul “Rabla” pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009. Acest lucru se va face prin asumarea raspunderii, masura fiind inclusa in pachetul care va viza asumarea raspunderii Guvernului”, a spus Boc.

De asemenea, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, la jumatatea lunii iulie, ca are in plan introducerea in programul “Rabla”, incepând din a III-a etapa, a sistemului de voucher, destinat celor care nu detin o masina mai veche de 10 ani, dar dispun de banii cu care sa plateasca diferenta dintre prima de casare si valoarea finala a automobilului nou.

Potrivit oficialului, deocamdata nu a fost stabilita o valoare maxima a respectivului tichet, dar, pâna la demararea etapei a treia a programului, aceasta va fi cunoscuta.

În 2009, bugetul total pentru programul “Rabla” destinat persoanelor fizice se ridica la 190 milioane lei. Valoarea primei de casare platita de stat pentru o masina mai veche de 10 ani scoasa din uz este de 3.800 de lei.
Tinta declarata de Ministerul Mediului este scoaterea din uz a 60.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, la finele lunii august 2009 ca in urma unei analize a accesarilor acestui program s-a constatat ca, pe fondul crizei, vânzarea de autoturisme noi a scazut sub 50% in România, “desi Pogramul Rabla a reusit sa acopere jumatate din aceasta cantitate, venind in ajutorul producatorilor si importatorilor”.

“Tintele se pare ca nu vor putea fi atinse, respectiv cele 60.000 de unitati pentru 2009. Si, in acest context, voi propune Guvernului sa faca o noua modificare a programului”, a explicat Nemirschi.
“E suficient sa am o factura, un contract de vânzare-cumparare, si masina se caseaza. Fac dovada detinerii prin aceste acte.

M-am dus la REMAT, la Politie si am radiat-o, la Fisc si am radiat-o, am practic acea dovada ca am dus o rabla sau cinci rable la casare, am suma de prima de casare, si cu ea ma duc si imi iau o masina noua”, a adaugat ministrul Mediului.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. pop mihai spune

    E singurul si primul program real de piata,criza,sprijin.Acum 80% din proprietarii de rable nu-si permit achizitionarea de autoturisme noi,se pot gasi solutii cind se vrea.Sa speram ca se aproba,pina acum nu s-au aprobat programe de acest gen,e un program social si atunci vor fi voci care vor acuza ca sunteti comunisti, fascisti sau cine stie cum doar programele de crestere de preturi,de crestere de salarii ale unora sunt bune.MULT SUCCES PROPUNERII SI APROBARII.

  2. popescu maricela spune

    ce pot face cu omasina pe care o am pe firma .firma este a mea dar nu functioneaza de citiva ani. am fost asociat unic.masina este in stare de functionare.este inscrisa inscrisa, numai ca firma s-a dizolvat.pot merge cu ia in programul rala si sa-mi cumpar o alta masina pe pers. fizica?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.