Rata şomajului în Germania a urcat la 8,3%

Rata somajului din Germania a urcat la 8,3% in august 2009, cu 0,1% peste valoare inregistrata in iulie, dar a fost tinuta sub control, intrucât angajatorii au preferat scurtarea timpului de lucru in schimbul concedierilor, cu mai putin de o luna inaintea alegerilor legislative, transmite AP.

Potrivit sursei citate, numarul somerilor inregistrati in cursul lunii august a crescut cu 9.000 fata de luna precedenta, ajungând la 3,47 milioane, in crestere cu 276.000 fata de anul trecut.

În timp ce criza economica a afectat piata muncii “pâna acum efectele negative sunt comparativ moderate”, a declarat Frank-Juergen Weise, directorul Agentiei Federale de Munca din Berlin.

Citeste si:  Cum se vor da bugetarii afară: grila de criterii după care şefii trebuie să „taie”

El a explicat ca impactul crizei nu a fost inca dramatic, deoarece multi angajatori au preferat scurtarea timpului de lucru in schimbul concedierilor. Germania a iesit din cea mai severa recesiune din ultimii 60 de ani, pe fondul cresterii consumului cu 0.3% in trimestrul doi din 2009.

Este pentru prima data când Produsul Intern Brut al Germaniei inregistreaza o crestere, dupa primul trimestru 2008, aceste date putând fi de ajutor cancelarului Angela Merkel, in campania electorala pentru alegerile generale programate in 27 septembrie.

Citeste si:  E.ON renunţă la activele sale din Gazprom

“Dezvoltarea economiei in trimestrul doi din 2009 a fost sprijinita de cheltuielile guvernamentale si private, si de un impuls pozitiv din sectorul constructiilor”, se arata intr-o declaratie a Oficiului de Statistica din Germania.

Totusi, exporturile, principala forta a economiei germane, au scazut cu 1,2% comparativ cu primul trimestru iar importurile au inregistrat un declin de 5,1%.

Cresterea economiei Germaniei se datoreaza in principal celor doua pachete masive de stimulare, in valoare totala de 81 miliarde de euro (116 miliarde de dolari), a afirmat analistul Carsten Brzeski de la ING, care a avertizat ca “recesiunea s-a incheiat, dar nu toate aceste scânteieri sunt de aur”.

Citeste si:  Comenzile noi în industrie au crescut în decembrie 2010 cu 42,3% faţă de decembrie 2009
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close