Replicile Trianonului în Europa de Est

Frontierele decise la Trianon in 1919 ii irita si acum pe maghiari, replicile acestor decizii putând fi resimtite si azi, asa cum o demonstreaza actualul conflict dintre Slovacia si Ungaria, scrie ziarul german Die Welt.

“În Europa de Est nu va fi niciodata pace câta vreme fiecare din micile state aparute acum va avea o mare masa maghiara iredentista in interiorul granitelor sale”, se exprima profetic fostul premier britanic Llyod George, care avertiza cu ocazia conferintei de pace de la Versailles, din 1919, in legatura cu distrugerea Ungariei istorice.

Puterile invingatoare ale primului razboi mondial nu s-au sinchisit insa de ingrijorarile premierului britanic si nici macar Foreign Office-ul nu l-a luat in seama.

Într-o adevarata “furie republicana”, asa cum o numea istoricul maghiar Fejto Ferenc, invingatorii s-au apucat sa dezmembreze monarhia austro-ungara si sa permita formarea de state noi, favorabile lor, precum Cehoslovacia si Iugoslavia, in timp ce au intarit alte state deja existente, precum România, prin mari câstiguri teritoriale si de populatie, pe seama Ungariei.

Trianonul a redus astfel teritoriul Ungariei de la 282.000 de kilometri patrati la 93.000, iar numarul de locuitori a a ajuns de la 18,3 milioane la 7,6 milioane. Ca urmare, 3,5 milioane de maghiari au ajuns sa traiasca in interiorul granitelor celor trei state mentionate mai sus.

Trianonul a devenit o trauma nationala iar obiectivul revizuirii sale i-a impins pe unguri de partea Germaniei in al Doilea Razboi Mondial, chiar si in perioada comunista, nedreptatea acestui tratat de pace, impreuna cu inabusirea revolutiei din 1956, fiind o chestiune care nu a putut fi stearsa din memoria colectiva nici prin cenzura si nici prin violenta si a carei negare a contribuit pâna la urma la dizolvarea statului comunist.

Din acest motiv – lucru de la sine inteles – problema minoritatilor maghiare a devenit imediat o chestiune importanta pentru primele guverne alese liber, iar aceasta cu atât mai mult cu cât noile elite care ajungeau la putere nu puteau prezenta de multe ori o alta legitimare decât constiinta lor nationala.

Curând a devenit clar ca problema minoritatilor mobilizeaza lumea, iar tonurile disputelor din jurul acestora deveneau tot mai ascutite.
Jozsef Antall, primul premier liber ales al Ungariei postcomuniste, s-a declarat de exemplu fara ezitare premier a 15 milioane de unguri.

Între timp, a devenit posibil sa visezi public la o refacere a Ungariei Mari, reprezentarea acesteia decorând numeroase automobile si chiar si drapelul national.

Desigur, oriunde de cealalta parte a granitei ungare se cunostea de asemenea forta mobilizatoare a problemei granitelor si a minoritatilor in cadrul politicii interne, mai ales in Slovacia.

Slovacia este un stat care exista din 1993, datorita desprinderii de Cehoslovacia, desigur asta daca nu se tine cont de efemera Republica a Monseniorului Tiso, intre 1939-1945, un stat slovac care isi datora existenta Germaniei naziste.

În urma Trianonului, circa 10% din populatia Slovaciei este reprezentata astazi de etnici maghiari, care tin la limba lor materna, traind intr-un teritoriu aproape compact.

Luna trecuta a fost adoptata in Slovacia o lege lingvistica care ingradeste si mai mult folosirea limbii maghiare in spatiul public, in timp ce Jan Slota, seful partidului nationalist SNS (Partidul National Slovac), ii califica pe unguri drept “o tumoare in trupul Slovaciei”.

Desi nu este probabil sa apara in perioada urmatoare vreun razboi balcanic intre Ungaria si vecinii sai, tara, cu constiinta sa de sine ranita, va ramâne un focar de neliniste periculos, in mijlocul unor state cu situatii foarte similare.

Tocmai pentru faptul ca nedreptatea frontierelor trasate atunci este cunoscuta tuturor celor implicati, ispita politica interna de a atrage alegatori cu ajutorul problemei nationale este peste tot mare.

Din acest motiv, atât UE, cât si fiecare din statele individuale trebuie sa se fereasca sa ia partea vreunui stat in aceste conflicte. Este ceea ce a dus la catastrofa in cazul pacii de la Trianon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.