„Ucrainizarea” Republicii Moldova

Republica Moldova “se ucraineaza” in ritm vertiginos, noteaza analistul rus Vitali Ivanov, intr-un articol publicat in Izvestia, având in vedere complicarea extrema a vietii politice din republica si alunecarea acesteia spre o dualitate a puterii.

Partidul Comunistilor, care a condus Republica Moldova din 2001, a cedat, in urma alegerilor parlamentare anticipate, pozitiile. Majoritatea parlamentara este formata acum din coalitia destul de subreda a liberalilor, liberal-democratilor si democratilor moldoveni.

Cele 53 de mandate ale Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) au fost suficiente pentru a alege presedintele parlamentului, nu insa si noul presedinte al tarii. Totusi, fara un presedinte al statului nu poate fi propusa o candidatura pentru functia de premier, nu poate fi format un guvern, explica Izvestia.

Cotidianul rus precizeaza ca presedinte al parlamentului a fost ales, vinerea trecuta, liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu, pe care il caracterizeaza drept “rusofob inrait” si “prooccidental”.
Pâna când nu va fi ales un nou presedinte al tarii, sef al statului va ramâne comunistul Vladimir Voronin si va exista in continuare un guvern comunist.

Pe de alta parte, AIE va incerca “sa traga spuza pe turta sa”. Ambele parti vor incepe sa incalce Constitutia si legile, pentru a se acuza apoi reciproc de incalcari, prognozeaza analistul rus.

În cazul in care anul viitor vor avea loc noi alegeri parlamentare anticipate, comunistii nu vor fi capabili sa-si imbunateasca rezultatul inregistrat la 29 iulie: dimpotriva, nu incape indoiala ca rezultatul lor va fi si mai slab, considera Ivanov, subliniind ca in aceasta situatie tocmai fortele anticomuniste ar fi interesate de noi alegeri parlamentare anticipate.

În opinia analistului rus, cel mai probabil scenariu pentru Republica Moldova presupune stabilirea unei dualitati a puterii, o noua dizolvare a parlamentului la inceputul anului viitor si obtinerea majoritatii de catre coalitia anticomunista.

Pe de alta parte, adauga Ivanov, comunistii pot spera ca in urmatoarele luni AIE se va destrama sau cel putin va incepe sa se clatine si ca in viitorul parlament ei vor avea in sfârsit un aliat cu ajutorul caruia sa aleaga presedintele tarii.
Analistul rus nu exclude nici posibilitatea unei interventii externe, sub presiunea careia Voronin va fi nevoit sa-si cedeze putere.

“O asemenea interventie presupune o acutizare a crizei politice, inclusiv revolte de strada. Când protestele vor atinge nivelul necesar, când tuturor li se vor putea prezenta imaginile de care va fi nevoie, va fi posibila si interventia mediatorilor europeni.

Acestia vor incerca sa-l convinga si probabil il vor convinge pe Voronin – in schimbul unor posturi pentru tovarasii sai, in schimbul unor garantii privind securitatea personala si cea a familiei sale – sa cedeze voturile comuniste in favoarea lui Lupu sau a unui alt democrat”, noteaza Ivanov.

În final analistul rus atentioneaza ca tensiunile politice de la Chisinau vor dura mult si bine si ca Republica Moldova, care este o tara saraca, slab dezvoltata si cu perspective reduse, va avea puternic de suferit.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.