Urmează o etapă de adaptare la încălzirea globală

Temperatura globului va creste cu câteva grade, orice s-ar face. A treia Conferinta mondiala asupra climei, care s-a deschis luni (31 august 2009) la Geneva, incepe sa caute mijloace de acomodare la noua temperatura a Pamântului, informeaza cotidianul elvetian Le Temps.

Încalzirea climei va fi in viitorul apropiat o realitate evidenta. Omenirea poate incerca sa o aduca la un nivel suportabil, reducând emisiile de gaze cu efect de sera.

Acest efort va fi in centrul uneia dintre cele mai mari conferinte diplomatice organizate vreodata, cea din decembrie de la Copenhaga. Dar incalzirea nu va putea fi total evitata, prin urmare omenirea va trebui sa se adapteze.

Ce ar trebui sa faca? Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a condus pâna acum foarte eficient lupta impotriva incalzirii climatice.
Ea a dinamizat cercetarea stiintifica asupra fenomenului si apoi raspunsul politic la aceasta imensa provocare la cele doua Conferinte mondiale precedente, din 1979 si 1990.

De aceasta data, are ca scop pregatirea societatii pentru a face fata incalzirii, instituind o Retea globala de servicii climatice.
Reteaua ar facilita comunicarea de informatii, experiente si cunostinte in toate domeniile vizate, de la agricultura la sanatate, trecând prin energie si gestionarea catastrofelor naturale.

“Aveti ocazia colectiva de a aduce o contributie istorica asemanatoare celor din primele doua Conferinte mondiale asupra climei”, a spus luni (31 august 2009) dimineata participantilor la reuniune secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

Întâlnirea nu-si propune sa ia decizii de constrângere, dar cele cinci zile de lucrari pot da un impuls decisiv unei arii vaste de initiative.
“Baza oricarei adaptari este un sistem de alerta timpurie de inalta calitate”, a precizat dna Gro Harlem Brundtland, trimis special pentru schimbarea climatica a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

“Problema este ca previziunile nu sunt suficiente”, a adaugat fostul premier norvegian, care va ramâne in istorie pentru ca a impus tema incalzirii climatice pe agenda politica internationala de la sfârsitul anilor 1980.

“Stim deja ca, in jurul anului 2020, peste 250 milioane de africani se vor confrunta cu lipsa tot mai acuta a apei… Se face foarte putin in prezent pentru a ne pregati sa facem fata acestei evolutii.

Este necesar sa-i anuntam mai concret de ceea ce se va intâmpla pe cei care au nevoie de aceasta informatie, pentru a le permite sa ia deciziile potrivite pentru tara, compania, ferma, familia si viata lor.”

Unii se intreaba daca lumea nu dispune deja, grosso modo, de informatia necesara.
“A pretinde asta, spune Gro Harlem Brundtland, exprima flagrant ignoranta si aroganta sau amândoua in acelasi timp”. Ea a dat exemplul tragediei care a lovit in 2006 Cornul Africii.

“Crescatorii de animale din regiune, care n-au fost avertizati asupra secetei prevazute, n-au putut lua masurile necesare, adica sa le vânda sau sa le sacrifice inainte ca acestea sa moara de foame”, a spus dna Brundtland.

“Saracii sunt intotdeauna privati de informatii, lucru care trebuie sa se schimbe”, a adaugat ea.

Alte regiuni din lume au reusit sa aiba un minim de “servicii climatice”, spre binele lor, a afirmat trimisul special, care a adaugat: “Bangladesh, Cuba si Vietnam sunt exemple de tari care au investit in reducerea riscului de catastrofa.

Unele studii au aratat ca asemenea investitii au un raport foarte bun cost-beneficiu.”
Un alt vorbitor, fostul secretar general al Natiunilor Unite, Kofi Anan, in prezent presedinte al Forumului Umanitar Global, a mentionat alte doua nedreptati:

oamenii si tarile care au contribuit cel mai putin la incalzirea climei, adica tarile in curs de dezvoltare, sunt in mod paradoxal cele mai vulnerabile la acest fenomen; cele mai vulnerabile la fenomen sunt si cele mai putin informate asupra incalzirii si a mijloacelor de a-i face fata, cel putin partial.

Schimbul de informatii ar duce la evitarea unei situatii si mai grave.
“Aceasta misiune este mai importanta decât toate celelalte la care s-ar fi asteptat fondatorii OMM acum 60 de ani”, a incheiat Kofi Anan, citat de cotidianul elvetian Le Temps.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.