Austria, placa turnantă a traficului sexual cu copii

Numerosi copii din Est si din Africa, atât baieti cât si fete, alimenteaza industria sexului din Austria sau tranziteaza aceasta tara, responsabilii pentru contrabanda cu acesti copii fiind in mare parte persoane cu cetatenie austriaca, scrie ziarul austriac Die Presse.

Anual, un numar de circa 1,2 milioane de copii si tineri sunt victime ale traficantilor sexuali, Austria, ca poarta catre Europa de Est, având rolul unei tari de destinatie si de tranzit, afirma luni, cu ocazia unei conferinte de presa la Viena, directoarea executiva Ecpat (o retea de organizatii si de persoane individuale care colabreaza pentru abolirea prostitutiei si pornografiei infantile si a traficului sexual cu copii, n.red.), Astrid Winkler.

Împreuna cu UN.GIFT (initiativa globala pentru combaterea traficului uman) si cu compania Body Shop, organizatia a dat startul, prin aceasta manifestare din Austria si din numeroase alte state, unei campanii internationale sub motto-ul “Opriti traficul sexual cu copii si tineri”.

Conform lui Winkler, in Austria victimele traficului au provenit in anii trecuti mai ales din România, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina, Rusia si Belarus, printre victime numarându-se insa si tineri din Serbia, Slovacia, Nigeria si Mongolia.

În timp ce unii dintre acestia ramân pe teritoriul Austriei, altii sunt transportati in Germania si Europa de Nord.

Femeile din Africa sunt duse, de exemplu, din Italia catre Austria sau prin Austria mai departe, persoanele din Ucraina si Belarus fiind insa in cea mai mare parte destinate pietei italiene.

Printre traficantii de fiinte umane prinsi in Austria cei cu cetatenie austriaca reprezinta, conform datelor de la oficiul criminalistic federal, cel mai mare grup omogen (15%), urmati de slovaci (11%), ucraineni (10%) si sârbi (9%).

Circa 39% din faptasi au vârste sub 30 de ani iar 13% dintre ei sunt femei.
O singura victima poate aduce traficantilor, in tarile industrializate, un profit de pâna la 47.085 euro pe an, in regiunile mai sarace câstigul fiind de circa 7.000 de euro pe an, indica un raport international Ecpat.

Guvernele intreprind foarte putine masuri contra acestui tip de criminalitate, lipsind si datele suficiente pentru a putea aborda problema, critica Winkler.

O privire sumara asupra a ceea ce se petrece in Austria este oferita de experientele initiativei “Drehscheibe” (placa turnanta) din Viena, care se ocupa de minorii fara aparare.

În fiecare an, la acest centru de refugiu sunt acordate ingrijiri unui numar de 100 pâna la 700 de fete si baieti, circa doua treimi din acestia fiind scapati probabil din mâinile traficantilor.

La nivel mondial, numarul victimelor minore ale traficului cu fiinte umane a crescut intre 2003 si 2007 de la 15 la 22%, traficul de fiinte umane si de copii putând fi stimulat nu doar de catre pedofili ci de catre orice client de pe piata sexului, se spunea la conferinta de presa.

Din estimarile Ecpat, circa 4.500 de austrieci – 90% din ei barbati – contribuie la expansiunea traficului sexual cu copii.
În opinia Ecpat, traficul cu fiinte umane este cea de-a treia ocupatie criminala ca marime si cu cresterea cea mai rapida la nivel mondial, dupa traficul cu arme si droguri.

79% din delicte au ca scop exploatarea sexuala, comparativ cu traficul international inregistrându-se o crestere mai ales la nivelul pietei interne.

O problema este faptul ca la nivel mondial se observa o crestere uriasa a cererii de servicii sexuale, stimulata mai ales de factori precum saracia, autoritatile corupte, discriminare si catastrofe naturale.

Criza economica implica in acest context un risc si mai mare la acele grupuri si asa periclitate. Prin campania comuna inceputa luni, se urmareste mai ales trezirea atentiei opiniei publice.

O problema este si faptul ca victimele nu sunt de gasit, arata Winkler. De multe ori, copiii sunt ascunsi in locuinte, neobservati de vecini.
Altii sunt arestati in vederea expulzarii sau ajung in fata tribunalului, pentru delicte pe care le-au comis fortati de faptasi, ei nefiind recunoscuti ca victime.

Este nevoie aici de sensibilizare, motiv pentru care ar trebui organizate in primul an cursuri pentru persoane de la lucratori sociali si pâna la politisti, prin care sa fie invatati cum sa-i recunoasca pe cei afectati si cum trebuie sa procedeze contra traficului cu copii, arata Winkler.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.