Cel mai rasist articol din lume

Organizatia neguvernamentala Survival International a ales cel mai rasist articol din lume, fiind vorba despre unul aparut intr-un cotidian foarte popular in Peru, El Correo. Autorul vorbeste despre indigeni ca despre niste salbatici care abia vorbesc spaniola.

Sa-i tratezi pe indigenii din Peru ca pe niste “necivilizati din perioada paleolitica”, “ignoranti primitivi si feroce” si sa incurajezi utilizarea napalmului impotriva lor este mult prea mult pentru Survival International, organizatie mondiala care sustine drepturile popoarelor indigene.

Textul care vehiculeaza aceste insulte a fost desemnat cel mai rasist articol din lume, arata revista franceza L’Express.

“Saracii salbatici!” este unul din articolele pe care Andres Bedoya Ugarteche le scrie in fiecare saptamâna in El Correo, cotidian dintre cele mai citite in tara.

“Pentru aceia dintre voi care mai cred ca aceste grupuri etnice sunt bune, nevinovate si pure, le amintesc ca sunt aceleasi care excelau in arta de a taia capetele dusmanilor, pe care le purtau apoi la brâu.

Daca “nativii” n-au taiat capul celor 25 de politisti pe care i-au ucis (in timpul recentelor manifestatii) si nu le-au profanat ramasitele, este pentru ca n-au avut timp”, scrie Bedoya Ugarteche.

Articolul a aparut in iunie, atunci când fortele guvernamentale se luptau cu indienii din Amazonia, care manifestau impotriva exploatarii petroliere Perenco de pe teritoriul lor, ce lucra fara consimtamântul comunitatii.

Si atunci, pe când folosirea napalmului? Autorul articolului considera ca “chunchos” (termen peiorativ ce desemneaza indigenii care locuiesc in jungla) au fost manipulati in timpul manifestatiilor “de excrementele comuniste care incearca sa-i transforme in niste prosti caraghiosi”.

El afirma in continuare ca indigenii “abia vorbesc spaniola” si pretinde ca limba lor nu numara mai mult de 80 de cuvinte. Încheie intrebându-se cât ii mai trebuie presedintelui Alan Garcia pâna sa foloseasca napalmul.

“Peru este o tara impartita in concesiuni petroliere. Perenco i-a promis presedintelui Alan Garcia sa investeasca 2 miliarde de dolari in economia peruana in schimbul acestei exploatari petroliere.

Este o oferta foarte interesanta pentru guvern, dar “la cueva del diablo” este un teritoriu al indienilor din Amazonia”, spune Sophie Baillon, purtatoare de cuvânt a ONG-ului Survival International.

“Acest premiu este decernat in cadrul campaniei “Rasismul in media” pe care Survival o desfasoara de câtiva ani impotriva textelor rasiste aparute in presa la adresa indigenilor.

Scopul este de a evita ca guvernele sa justifice astfel invadarea teritoriilor acestora si exploatarea resurselor naturale in numele dezvoltarii”, a continuat Sophie Baillon.

Anul trecut, premiul a fost acordat unui articol aparut intr-un ziar paraguayan care punea semnul egalitatii intre indigenii din Paraguay si cancer. Îi descria ca pe oameni “neolitici”, “retardati” si “jegosi”.

Raspunsul nu a intârziat sa apara. În articolul din 29 august, intitulat “Eu, rasist!”, laureatul din acest an spune ca este “foarte bucuros” ca a primit premiul.

“Este o adevarata onoare ca o ONG care apara drepturile indigenilor ma trateaza rau”, scrie el, criticând apoi organizatia Survival: “Au nevoie sa mentina indigenii in mizerie si ignoranta ca sa-si justifice existenta”, se incheie articolul din L’Express.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.