EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Copiii din România, o generaţie fără părinţi

0

În România o intreaga generatie de copii creste pe la bunici si vecini, pentru ca parintii sunt plecati la munca in strainatate si nu-i pot lua cu ei, scrie pagina germana pentru femei brigitte.de.

Orfani UE, care cresc la bunici, rude sau vecini, pentru ca parintii lor lucreaza in strainatate, exista in multe tari din Europa de Est. România, una dintre cele mai sarace din aceste tari si din care, din cauza actualei crize, investitorii se retrag cu precadere, este afectata in mod deosebit de acest fenomen.

Din 2007, România este membra a UE, in strainatate lucrând, conform estimarilor, circa 3,4 milioane de români, adica o cincime din forta de munca a tarii. În urma lor ramân in România, potrivit Unicef, circa 350.000 de copii.

Circa 125.000 din acesti copii, la care sunt plecati ambii parinti, se afla in grija lucratorilor sociali si psihologilor, in timp ce guvernul român a pus la dispozitie un numar de urgenta, pe care copiii lasati acasa de parinti il pot folosi pentru a cere ajutor.

Acest ajutor ajunge insa rar in satele indepartate ale României. Unul din aceste sate este si Lipovu, unde din 3.100 de locuitori, majoritatea celor care muncesc, au plecat in afara.

Multi sunt deja de ani de zile acolo iar altii fac naveta ca muncitori sezonieri, la câteva luni, pentru a lucra in constructii si pe plantatii, in Grecia sau Germania.

Sunt aceia pe care ii vezi in Germania prin Brandenburg sau pe lânga Hamburg, in zona Altes Land, la cules sparanghel sau mere. Marius avea 3 ani atunci când parintii lui au plecat la Milano, unde câstiga de 10 ori mai mult ca acasa, el traind de atunci la bunica lui, Florica.

Vocea mamei pluteste insa in bucatarie, ca si cum ar fi acolo, gata sa-l mângâie pe Marius.

“Totul e bine?, se aude din telefonul mobil, pus pe speaker. “Da mama”, raspunde baiatul. Mobilul se afla asezat pe pragul de la fereastra, ca pe un altar, acesta fiind de altfel singurul loc din casa unde receptia este buna.

O data pe zi, catre orele 20.00, baiatul de 12 ani vorbeste de aici cu mama lui din Italia. Sunt doar câteva minute, in care, in câteva propozitii, sunt comprimate dragostea, consolarea si speranta.

Apoi mama inchide iar bunica Florica, in vârsta de 57 de ani, apasa repede pe tasta rosie. Pentru un moment se face liniste in bucatarie, insa aceasta liniste nu are in ea nimic apasator ci mai degraba reverentios.

Astfel de telefoane sunt pentru Marius extrem de importante si il apara, ca sa nu se simta invizibil. În satul Lipovu exista 140 de copii aflati in aceasta situatie.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.