EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Cum exploatează bande de ţigani români hoţi minori în ţări europene

0

Pe tot cuprinsul Europei, mii de copii romi sunt fortati sa cerseasca pe strazi si sa fure, in timp ce organismele de implementare a legii par neputincioase in fata acestui fenomen, noteaza intr-un articol BBC, pentru care originile acestei probleme se afla in România.

Bancomatele din Madrid sunt unele dintre tintele preferate ale infractiunilor stradale. În timp ce atentia celui care extrage cash de la un bancomat este distrasa de o persoana, un copil smulge banii si fuge.

Unul dintre acesti copii este Daniela (13 ani) care sustine ca poate câstiga 300 de euro dintr-un singur astfel de furt, fara a exista riscul de a fi prinsa. “Doar politia ne poate prinde.

Ne iau banii cu care ne prind la noi, ne duc la un centru pentru minori, iar centrul ne lasa sa plecam”, explica fata, adaugând ca fura pentru a-si ajuta mama sa contruiasca o casa in România.

Din 300 de euro, mai povesteste ea, mama sa primeste 150 de euro, iar ea isi pune de-o parte 150. Potrivit politiei din Madrid, 95% dintre copiii sub 14 ani prinsi la furat pe strazi sunt romi originari din România.

Deoarece vârsta la care acesti copii pot fi trasi la raspundere penal in Spania este de 14 ani, politia este neputincioasa. Peste 1.000 de romi din România traiesc intr-o singura tabara din multele situate la periferia Madridului.

Conditiile din aceasta sunt socante, cu sobolani plimbându-se printre gunoaie si absenta instalatiilor sanitare. În fiecare zi, copiii din tabara se indreapta spre oras pentru a cersi si a fura, multi fiind batuti daca nu se intorc acasa cu bani.

În nici o parte a Europei nu au existat mai multe controverse in privinta infractiunilor comise de minoritatea roma ca in Italia, unde guvernul de la Roma a declarat recent starea de urgenta ca urmare a mai multor infractiuni rasunatoare pentru care sunt considerati vinovati unii romi.

La Milano, in 2007, imediat dupa ce România a aderat la Uniunea Europeana, politia a remarcat o crestere a furturilor, inclusiv a celor din buzunare, la originea carora se aflau copii romi.

Politia a lansat o ampla ancheta, care a inclus ascultarea de telefoane si supravegherea, in urma careia a reiesit ca bande de infractori se foloseau de copii pentru a realiza profituri importante.

“Într-o luna, fiecare copil câstiga in jur de 12.000 de euro. Daca inmultim aceasta suma cu 50 de copii, ajungem la o suma uriasa”, explica Francesco Messina, cel care a condus operatiunea politiei.

Membrii bandei respective au primit pâna la 14 ani de inchisoare pentru tinerea copiilor in conditii de sclavie si exploatarea lor.
Copiii salvati au fost luati in ingrijire, insa programul BBC “This World” a descoperit ca doi dintre baieti s-au intors pe strazile orasului Milano pentru a fura din nou.

Nici macar aceasta operatiune ampla a politiei nu i-a salvat de o viata de infractor.
Potrivit BBC, originile acestei probleme s-ar afla in România, unde minoritatea roma se confrunta de generatii cu discriminarea si ostilitatea, dupa cum s-a exprimat si cântareata Madonna in timpul unui concert desfasurat la Bucuresti, remarca care i-a atras huiduielile spectatorilor.

Saracia este extrem de raspândita printre membrii comunitatii rome. În 2007, Unicef informa ca pâna la 70% din locuintele acestora nu aveau apa curenta.

Multi romi au parasit România in cautarea unei vieti mai bune in Occident, unii dintre acestia alegând sa fure si sa cerseasca. La Milano, acest fapt a generat o puternica replica din partea populatiei.

Unele dintre taberele de romi au fost rase cu buldozerul si exista cereri ca toti imigrantii romi sa fie deportati.
Desi unele dintre infractiuni sunt provocate de saracie, un numar din ce in ce mai ingrijorator sunt generate de exploatarea copiilor de catre infractori profesionisti.

Breliante este o figura importanta a lumii interlope din Craiova, care a povestit pentru BBC ca multe dintre vilele luxoase din oras au fost construite cu bani proveniti din infractiuni comise in toata lumea.

“Furtul nu mai este o problema nationala, ci una internationala. Copiii nostri trebuie sa invete, pentru ca daca noua generatie care creste acum va continua sa traiasca la fel, nimeni nu ne va mai vrea. Tara noastra nu ne va mai intelege, iar occidentalii ne vor goni”, spune Breliante, citat de BBC.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.